Külföld

Washington nem tárgyal a palesztin kormánnyal

admin
admin

2006. 03. 29. 21:32

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a Hamász iszlámista mozgalom vezette, új palesztin kormánnyal, melynek 24 tagja szerdán tette le a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt.

Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők közölték, hogy a palesztin minisztériumokkal, miniszterekkel és munkatársaikkal való kapcsolattartást tiltó utasítást e-mailen továbbították a térségbe. Az utasítás hatálya alól kivételt képez Abbász palesztin elnök, hivatalának alkalmazottai és azok a parlamenti képviselők, akik nem tagjai a Hamász iszlámista mozgalomnak.

Az Egyesült Államok azt reméli a palesztin kormány elszigetelésére irányuló intézkedéstől, hogy rá tudja venni a Hamászt Izrael elismerésére, az erőszakról való lemondásra és az eddigi izraeli-palesztin békemegállapodások elfogadására.
A Washington által a terrorszervezetként nyilvántartott Hamász nagy fölénnyel nyerte a január 25-én tartott parlamenti választást; az Iszmáil Haníje vezette kormányt szerda este iktatta be hivatalába a palesztin elnök. Haníje és a kormány kilenc minisztere Gázában – videokonferencia keretében -, a kabinet 14 másik tagja a ciszjordániai Rámalláhban tett esküt. A kormány beiktatásának formális aktusával véglegessé vált a Hamász hatalomátvétele.

A miniszterelnök a beiktatása után tartott gázai sajtóértekezleten ígéretet tett arra, hogy együttműködik Abbász elnökkel, akit a mérsékelt palesztin politikusok között tartanak számon. Haníje elmondat: Abbásszal való viszonyában „együttműködésre és harmóniára” fog törekedni, a nép mindenek fölött álló érdekét szem előtt tartva, és együtt fognak szembeszállni „a (palesztin) nép elleni izraeli agresszióval és a belső zűrzavarral”.

A Hamász vezette kormány kedden kapott bizalmat a palesztin parlamenttől, az eddig kormányzó Fatah mozgalom képviselői a kabinet ellen szavaztak. A legfontosabb miniszteri posztokat – a külügyi, a pénzügyi és a belügyi tárcát – a radikális iszlám mozgalom vezetőségi tagjai kapták meg.

Az iszlámista mozgalommal a kormányrúdnál a Palesztin Hatóság előreláthatólag bénító nemzetközi gazdasági bojkottal fog szembesülni. A kanadai kormány már szerda este bejelentette, felfüggeszti a Palesztin Hatóság segélyezését és nem fog kapcsolatba lépni a Hamász-kormánnyal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.