Külföld

Tévedésből kitüntették Jaruzelskit

admin
admin

2006. 03. 29. 13:38

A Szibériába deportáltak emlékérmével tüntette ki tévedésből Lech Kaczynski lengyel államfő a kommunista rendszer egykori erős emberét, Wojciech Jaruzelski tábornokot – közölte szerdán az elnök szóvivője.

Maciej Lopinski elmondta, hogy az elnöki hivatalban követhetett el valaki hibát. A szóvivő elismerte, hogy az elnök nem olvasott el minden, a díjazásra beterjesztett indítványt. Hozzátette: egyébként, ha a javaslatot egy miniszter tette volna, azt az elnök hivatalosan nem utasíthatta volna el. Jaruzelski kijelentette: annál is inkább nagyra értékeli a kitüntetést, mert az azt jelentheti, hogy az elnök felülemelkedett a történelmi megosztottságon.

A 82 éves Jaruzelskit, akinek vezetésével 24 évvel ezelőtt, 1981. december 13-án vezették be a politikai ellenzék, főként a Szolidaritás szakszervezet megtörésére a hadiállapotot Lengyelországban, valóban Szibériába deportálták családjával együtt 1940-ben, amikor Lengyelország keleti fele az 1939-ben megkötött Ribbentrop–Molotov paktum értelmében szovjet megszállás alá került.

Jaruzelski apja Szibériában halt meg, míg ő maga csatlakozott a kommunista mozgalomhoz, és pályája a Szovjetunióban megalakult lengyel hadseregben ívelt magasra. A tábornok a lengyel televízióban bemutatta azt a dokumentumot, amelyet az államfő írt alá az emlékérem odaítéléséről. Kaczynski, a Szolidaritás szakszervezet mozgalmának régi harcosa mindig is nyíltan hirdette antikommunista beállítottságát és Jaruzelski tábornok iránti ellenszenvét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.