Nagyvilág

Tízezrek a francia utcákon

Több tízezren tüntettek és lelassult a tömegközlekedés szerte Franciaországban a munkajogi reform elleni tiltakozásul keddre meghirdetett általános sztrájk keretében, miközben a miniszterelnök továbbra sem hajlandó visszavonni a reform megvalósítását célzó törvénytervezetet, legfeljebb módosításig menne el.

A párizsi tüntetőkhöz csapódó mintegy száz randalírozó megpróbált erővel behatolni egy áruházba és betörte egy kávéház kirakatát.Nicolas Sarkozy belügyminiszter a párizsi tüntetés kezdete előtt elrendelte a rendőrségnek, hogy ha erőszakcselekményekbe torkollanak a demonstrációk, akkor vegyenek őrizetbe “annyi bajkeverőt, ahányat csak tudnak”, de védjék meg a békésen tüntetőket, főleg a fiatalokat, és a járókelőket.

Lebénult a város

A polgári repülési hatóság tájékoztatása szerint a Roissy és d’Orly párizsi repülőtereken a járatok egy részénél félórás-egyórás késést regisztráltak a légiirányítók tiltakozása miatt. Több felszállópályát a tűzoltók munkabeszüntetése miatt zártak le.

Az állami vasúttársaság közlése szerint a szuperexpresszek (TGV) kétharmada, valamint a regionális vonatok kevesebb mint fele közlekeett kedden. A nemzetközi vonatok normálisan közlekednek, leszámítva azokat, amelyek célpontja a svájci Genf. Párizs környékén az elővárosi vonatok egyharmada jár, köztük az, amelynek végpontja a Charles de Gaulle repülőtéren van.

Ezrek mindkét oldalon

Több mint 70 vidéki város tömegközlekedésében voltak fennakadások. Országszerte 135 tiltakozó megmozdulást rendeznek. Párizsban különösen nagy volt a rendőri készültség – 4000 főt állítottak szolgálatba -, miután múlt csütörtökön összetűzések voltak a rendfenntartók és a tüntetőkhöz csapódó randalírozók között.

A rendőröket két új fegyverrel szerelték fel: vegytintát kilövellő puskával és videokamerával. Mindkettő a törő-zúzó elemek későbbi azonosítását szolgálja. Marseille-ben 250 ezren, Grenoble-ban 60 ezren, Rouenban legalább 20 ezren, Nantes-ban 50 ezren, az ország délnyugati részén található Pau-ban 40 ezren tüntettek a szakszervezetek beszámolója szerint.

Elbocsátás, indoklás nélkül

Franciaországban a diákok elsősorban a tervezett munkajogi reform azon elemét kifogásolják, amely szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalóknak a próbaidő első két éve alatt indoklás nélkül felmondhatnának. Megmozdulásukhoz csatlakoztak a szakszervezetek is.

A reform körüli vita nagy kihívás Dominique de Villepin kormányfő – a jövő évi elnökválasztás egyik lehetséges jelöltje – számára. A miniszterelnök azt remélte, hogy a könnyített elbocsátási feltételek miatt a munkaadók szívesebben alkalmaznak majd fiatal munkavállalókat, ezáltal pedig csökkenthető lesz a fiatalok körében jelenleg 23 százalékos munkanélküliség.

A szakszervezetek és a diákvezetők viszont attól tartanak, hogy a reform “eldobható munkavállalók” egész nemzedékét hozza létre. Dominique de Villepin a reformra vonatkozó “kiigazítások” megvitatása érdekében szerdára külön-külön egyeztetésre hívta a diák- és szakszervezeteket, ám a párbeszéd a jelek szerint egyelőre megrekedt. A CGT szakszervezeti szövetség kedd reggel elhárította az előző nap kapott meghívást, követelve, hogy a reformot még a tárgyalások előtt vonják vissza.

Nincs közös hang

A diákszervezetek a múlt héthez hasonlóan várhatóan most sem találkoznak a kormányfővel. Villepin-re a nyomás a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) párton belül is nőtt, amelynek vezetője Sarkozy belügyminiszter, szintén lehetséges államfőjelölt. Az UMP parlamenti frakciója keddi ülésén támogatta a pártvezetőnek azt a javaslatát, hogy a kormány függessze fel a törvény életbe léptetését, és próbáljon meg kompromisszumot találni a szociális partnerekkel.

A kormányfő a frakcióülésen ismét leszögezte, hogy nem vonja vissza a tervezetet, de módosításokra hajlandó. Később a parlamenti ülésen Villepin kijelentette: “Köztársaságban nincsenek előfeltételek vagy ultimátumok. Ha csökkenteni akarják az indoklás nélküli elbocsáthatóság kétéves időtartamát, ha tárgyalni akarnak a szerződés idő előtti felbontása lehetőségéről, akkor erre kész vagyok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik