Nagyvilág

Másfél millióan sztrájkolnak Nagy-Britanniában

A nyugdíjjogosultság tervezett szigorítása miatt az utóbbi nyolcvan év legnagyobb közszolgálati sztrájkja kezdődött Nagy-Britanniában kedden.

Több szakszervezet felhívására a brit városi tanácsok hatáskörébe tartozó szolgáltatások ellátói – állami iskolák tanárai és segédszemélyzete, tanácsi szociális gondozók, könyvtárosok, szemétszállítók, a magyarországi polgárőrségnek megfelelő, de Nagy-Britanniában tanácsi alkalmazásban működő közösségi segédrendőri testület tagjai, egyes városokban bizonyos tömegközlekedési cégek dolgozói, valamint a parkolóőrök – léptek 24 órás sztrájkba.

A szakszervezetek reményei szerint az akcióban legalább 1,5 millióan vesznek részt; ebben az esetben ez lenne a legnagyobb országos munkabeszüntetés az 1926-os általános sztrájk óta. A munkajogi vita középpontjában az a kormányzati terv áll, amelynek alapján a tanácsi szféra egyes területeinek dolgozóitól megvonnák a jelenlegi, meglehetősen kedvezményes nyugdíjjogosultságot, és a mindenkire vonatkozó nyugdíjszabályokat alkalmaznák rájuk is.

Jelenleg a közszféra alkalmazottai 60 éves korukban, teljes állami nyugdíjjal vonulhatnak nyugállományba akkor, ha életkoruk és ledolgozott éveik száma együtt kitesz legalább 85-öt. A brit törvényes nyugdíjkorhatár ugyanakkor 65 év, és aki 60 éves korában korkedvezményes nyugdíjba akar vonulni, az az állami nyugdíj kétharmadát kapja csak. A kormány ezt az általános szabályt akarná a tanácsi szféra jelentős részére kiterjeszteni. A szakszervezetek szerint a kormány arra számított, hogy „könnyű célpontra” lel, hiszen a tanácsi alkalmazottak átlagos éves állami nyugdíja alig négyezer font – az alkalmazotti átlagfizetés hetede –, és érdekérvényesítő képességük a leggyengébbek között van.

A brit önkormányzati szövetség elnöke szerint ugyanakkor a tanácsi szféra alkalmazottainak korai nyugdíjlehetőségét az egyébként is rendkívül népszerűtlen, egyes módosabb környékeken évente már jóval több mint ezer fontot kitevő tanácsi adó további emelésével lehet csak finanszírozni. Kikelt a sztrájk ellen Sir Digby Jones, a Brit Gyáriparos Szövetség (CBI) vezérigazgatója is, mondván: a tanácsi alkalmazottak megkülönböztető elbánást követelnek maguknak azzal, hogy ragaszkodnak a 60 éves nyugdíjkorhatárhoz, amikor a magánszférában sokan akár 68 éves korukig is dolgozni kényszerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik