Nagyvilág

Kevesen szavaznak Izraelben

Az izraeli választásokon eddig mért legkisebb részvételi arányt mutatták ki kedden kora délután, és a szakértők negatív rekordot, a szavazás egész idejére 66 százalékos részvételt jósoltak. Ez Kadima és a Munkapárt kneszetbeli erejét gyengítheti.

Rakétatámadás Dél-Izraelben

Két ember halálát okozta a dél-izraeli Negevben kedden egy robbanás, amelyet minden jel szerint a Gázai övezetből kilőtt Kasszám rakéta okozott. A támadást a szélsőséges Iszlám Dzsihád palesztin szervezet nyomban magára vállalta. Az izraeli tüzérség válaszként az észak-gázai kilövőhelyek ellen intézett támadást.

Délután 2 óráig a szavazásra jogosult több mint 5 millió állampolgár 30,9 százaléka adta le voksát a szavazóhelyiségekben, jóval kevesebben, mint három évvel ezelőtt. Akkor ez az adat 35,3 százalék volt. Márpedig 2003-ban a teljes részvételi arány alig haladta meg a 68 százalékot, ami helyi viszonyok között már szintén igen alacsonynak számított. Izraelre a nyugati demokráciák sorában eddig a választásokon részt vevők kiemelkedően magas aránya volt jellemző.

Az alacsony részvételi arány az izraeli média jóslatai szerint az első két hely várományosa, a centrista Kadima és a középbal Munkapárt számára aggályos, az ő várható kneszetbeli erejüket gyengíti.

A több mint 25 ezer rendőr által, lezárt palesztin határokkal biztosított választások délig rendben zajlottak, a közszolgálati rádió az egész országból négy kisebb incidenst jelentett. Jeruzsálem ultraortodox negyedében, a Mea Searimban egy férfit letartóztattak, mert a választásoktól való távolmaradásra biztatta az embereket egy szavazóhelyiségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik