Nagyvilág

Ellentétek az Arab Liga csúcstalálkozóján

Megkezdődött az Arab Liga tizenhetedik csúcstalálkozója kedden a szudáni fővárosban, a tanácskozásra azonban rányomta bélyegét a tagállamok mély megosztottsága és az, hogy a tagországok államfőinek közel fele távol maradt a rendezvénytől.

A 22 tagállamot tömörítő pánarab szervezet csúcstalálkozóján csak tucatnyi államfő jelent meg, bár a többi ország is magas – miniszterelnöki, miniszteri – szinten képviseltette magát. A legszembetűnőbb az arab világ vezető és legnépesebb országának számító Egyiptom elnökének, Hoszni Mubaraknak, illetve a leggazdagabb arab ország, Szaúd-Arábia királyának, Abdallah bin Abdel-Azíznak a távolmaradása. A tanácskozáson részt nem vevő államfők némelyike biztonsági okokkal, mások a házigazda Szudán kormányával fennálló politikai vitájukkal magyarázták otthonmaradásukat.

Arab diplomaták szerint az Egyesült Államok is távolmaradásra kérte a vele baráti viszonyt ápoló arab országok vezetőit. Washington így kívánta elejét venni annak, hogy a csúcson való részvétel a szudáni kormány melletti kiállásnak tűnjön. Kartúmra nemzetközi nyomás nehezedik avégett, hogy engedjen be ENSZ-békefenntartókat – az Afrikai Unió ott állomásozó békefenntartóinál sokkal nagyobb létszámú ENSZ-alakulatot – a humanitárius katasztrófa sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr térségébe. Kartúm ezt eddig elutasította. A csúcstalálkozó záróközleményének tervezete szerint az arab országok csak halvány támogatásukról biztosítanák Szudánt.

Hamasz támogatása is napi renden

A kartúmi csúcs napirendjén szereplő fontos kérdések között van még a Palesztin Hatóság pénzügyi támogatása a radikális Hamasz vezette új palesztin kormány megalakulása után, valamint az iraki politikai-felekezeti frakciók polgárháborúval fenyegető viszályának elsimítását célzó arab erőfeszítések.

Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök – a tavalyi csúcs házigazdája – a találkozót megnyitva egyebek közt azt hangoztatta, hogy az igazságos és az egész világra kiterjedő béke kivívása a liga tagállamainak „stratégiai választása”. Buteflika a palesztin nép támogatására hívott fel minden olyan kísérlettel szemben, amely eltorzítaná a palesztinok független államuk megteremtéséért folytatott küzdelmét. A többi felszólaló elítélte Izraelt és a Nyugatot, amiért a palesztinok segélyezésének beszüntetésével fenyegetőztek a Hamasznak a januári palesztin parlamenti választásokon aratott elsöprő győzelme után.

Irakkal kapcsolatban Buteflika támogatta az Arab Liga arra irányuló kezdeményezését, hogy szervezzenek iraki nemzeti megbékélési konferenciát minden érintett fél részvételével. Buteflika elítélte, „veszélyes agressziónak” minősítette a nyugati országok sajtójában Mohamed prófétáról közölt gúnyrajzokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik