Nagyvilág

Megkezdődtek az ukrán választások

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7 órakor Ukrajnában, ahol új parlamentet, helyi és regionális önkormányzatokat, és polgármestereket választanak.

A szavazásra közel 37 millió ukrán jogosult. A parlamentbe jutáshoz az induló pártoknak, illetve a pártszövetséget alkotó valamennyi pártnak a szavazatok 3 százalékát kell elérnie. Erre az előrejelzések szerint hat pártnak – az ellenzéki Régiók Pártjának, a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk pártszövetségnek, a Julija Timosenko Tömbnek (BJuT), az Ukrajnai Szocialista Pártnak, a leköszönő parlament elnöke, Volodomir Litvin vezette Nemzeti Tömörülésnek és az Ukrajnai Kommunista Pártnak van reális esélye.

A parlamenti választásokon az egy országos választókerületben, 225 választókörben arányos szavazási rendszerben 45 párt és pártszövetség 7636 jelöltje verseng a 450 képviselői helyért.

A választások nagy esélyese – főként a 2004-es teljesületlen elnökválasztási ígéreteket követő kiábrándulás miatt – a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja, őt követi a közvélemény-kutatások szerint a “narancsszínű” Mi Ukrajnánk és a BJuT (egyes felmérések szerint fordított sorrendben). Politológusok szerint a legvalószínűbb, hogy a választások után nagykoalíció jön létre.

A választásokat mintegy 3500 külföldi megfigyelő, közöttük több magyar kíséri figyelemmel. Exit poll eredményeket több közvélemény-kutató intézet is készít, a szavazóknak az urnáktól való távozás után történt megkérdezése alapján készített felmérés eredményeit a szavazóhelyiségek zárásakor, helyi idő szerint 22.00 órakor teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik