Külföld

EU eljárás indulhat a német DSL-hálózat miatt

admin
admin

2006. 03. 26. 18:27

A távközlését felelős uniós biztos, Viviane Reding Németországot bírósági eljárással fenyegette meg az uniós távközlési szerződések megszegése miatt, ha a kormány a Deutsche Telekom által kiépítendő új DSL-hálózatot nem akarja szabályozni.

Ha német gazdasági minisztérium az ezzel kapcsolatban előterjesztett törvénytervezetet elfogadja, az EU-bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet – mondta Reding. Az ügy háttere, hogy a Deutsche Telekom csak akkor hajlandó több mint 3 milliárd eurót az új nagysebességű internethálózat kiépítésébe fektetni, ha ezt azután kiveszik a szövetségi távközlési hálózatokat ellenőrző hatóság ellenőrzése alól, és ezt a feltételt a kormány teljesíteni is akarja.

Az uniós biztos az ellenőrizetlen DSL-hálózatban egy újabb monopolhelyzet kialakulásának veszélyét látja. Úgy véli, ha a bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet, ez a németországi belső szabályozásra is hatással lehet: nevezetesen, a versenytársak párhuzamosan német bíróságokhoz fordulhatnak, hogy azok állítsák meg a DSL-rendszer monopoljellegű kiépítését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.