Külföld

Engedett a francia kormány

admin
admin

2006. 03. 26. 09:21

A Franciaországot hetek óta megrázó munkajogi vitában a miniszterelnök első ízben tett engedményt a reformtervek ellenzőinek. De Villepin szombaton síkraszállt a párbeszéd mielőbbi eredményes lezárásáért.

Villepin szombati nyilatkozatában párbeszédet szorgalmazott, miután a feldühödött diákok legfontosabb szövetségei lemondták a kormányfővel aznapra tervezett találkozót, így adva hangot elégedetlenségüknek a szakszervezeti vezetőkkel lezajlott pénteki egyezkedés eredménytelensége miatt. Megfigyelők szerint ez a miniszterelnök hajthatatlanságának volt betudható.

A párbeszéd érdekében a miniszterelnök kész lenne kisebb engedményekre is a törvény vitatott pontjait illetően. Így például három hónapra szóló állami ösztöndíjat kaphatnának mindazok, akiket az új törvény értelmében elbocsátana a munkaadója. Ezen kívül felajánlotta a kormányfő annak megvizsgálását is, vajon az új törvény – ahogy megalkotói remélik – határozott időre szóló munkaszerződéseket és gyakorlati időket segít-e “kiváltani”, vagy meghatározatlan idejű szerződéseket.

A diákok hetek óta tüntetnek a munkajogi reform ellen, amelynek legvitatottabb pontja értelmében a frissen végzett, első munkahelyükön dolgozó fiatalokat a munkaadó a két éven át tartó próbaidőn belül indoklás nélkül elbocsáthatná.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.