Nagyvilág

Fehérorosz ellenzéki vezetőt tartóztattak le

Őrizetbe vette a rendőrség szombaton a fehérorosz ellenzék egyik vezetőjét, míg a másik kormányellenes politikus felszabadító mozgalom megalakítását jelentette be.

Milinkevics egy parkban tartott nagygyűlésen jelentette be, hogy létrehozza a Belorusz Népi Felszabadító Mozgalmat. A múlt vasárnapi elnökválasztással kapcsolatban közölte, hogy a hivatalos adatok ellenére ők (az ellenzék) győztek, mert “egyre több és több ember vetkőzi le félelmét” a rendszertől.

A nagygyűlést nem az eredetileg meghirdetett helyen, az Október téren tartották, mert a rohamrendőrség elállta a gyülekezők útját. Milinkevics egy közeli parkba hívta híveit, akik időnként dulakodásba bocsátkoztak a rendőrökkel. A résztvevők számát 3-5 ezerre becsülték a hírügynökségi jelentések.

”Az emberek kijöttek ma az utcákra, annak ellenére, hogy gumibotokkal és letartóztatással kellett szembenézniük. Minél inkább az elnyomáshoz folyamodnak a hatóságok, annál közelebb kerülnek hatalmuk végéhez” – hangoztatta Milinkevics, és azt ígérte, hogy nem vár öt évet, a következő elnökválasztásig.

Keményebb összecsapás

A gyűlés után újabb, immár komolyabb összecsapások törtek ki a tüntetők és a fehérorosz rohamrendőrség között. A rendőrök hanggránátokat használnak a tömeg szétoszlatására, miután elzárták az útját, amely ahhoz a börtönhöz vezet, ahol a pénteken letartóztatott ellenzékiek többségét őrzik vizsgálati fogságban. A mintegy ezer fős tömeg fasisztának titulálta az őket fenyegető rendőröket, akik mintegy száz méternyire hátrább szorították, de elkergetni nem tudták a tüntetőket.

A börtönhöz készülő tömegből sok tüntetőt, őrizetbe vettek, köztük Alekszandr Kozulin ellenzéki elnökjelöltet is, akit kommandósok durván kirángattak a menetből. Híre ment, hogy Milinkevicset is letartóztatták, de ezt később ő maga cáfolta.

Ítéletek futószalagon

Pénteken összesen 274 elmarasztaló ítélet született miután az előző éjszaka a minszki Október téren őrizetbe vettek csaknem 350 tüntetőt – derült ki egy helyi emberi jogi szervezet esti összesítéséből. A tüntetés a vasárnapi elnökválasztás óta tartott a fehérorosz főváros egyik főterén tiltakozásul a Lukasenko-rezsim ellen a választási eredmények meghamisítása miatt. Noha a tüntetők száma napról-napra csökkent, a hét második felében még mindig több százan fejezték ki tiltakozásukat. Értesülések szerint a tüntetőket “engedély nélküli gyülekezés” vádjával vették őrizetbe, s ennek alapján öt-tizenöt napos elzárásra ítélhetik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik