Külföld

Alkotmányellenes a lengyel sajtótörvény

admin
admin

2006. 03. 24. 07:49

Alkotmányellenesnek minősítette a lengyel alkotmánybíróság az új sajtótörvény egyes rendelkezéseit - ismertették csütörtök este Varsóban.

A bíróság ítélete megfigyelők szerint újabb csapást jelent a hatalmon lévő konzervatív Jog és Igazság párt számára, amely emberjogi csoportok vádja szerint a sajtószabadság korlátozására törekszik. Az új törvény, amelyet a kormánypárt és szövetségesei az első törvények között fogadtak el a parlamentben, a bírálók szerint lehetővé teszi, hogy túlnyomóan saját embereiket ültessék abba a felügyelő testületbe, amely ellenőrzi a hírek fő forrásának számító állami televíziót.

Az alkotmánybíróság hétfői döntése nem kérdőjelezi meg ugyan a szóban forgó új felügyelő testület tevékenységét, de korlátozza annak jogköreit az újságírói etika ellenőrzésének területén. A bírálók attól tartottak, hogy ezek a jogkörök egyfajta szigorú cenzúrához vezethettek volna.

A hatalmon lévő jog és Igazság pártjának vezetője, Jaroslaw Kaczynski az elmúlt időszakban több alkalommal is azzal vádolta a lengyel médiát, hogy hátrányosan elfogult pártjával szemben, s valósában az újságírók, a politikusok, a nagytőke és a titkosszolgálatok közötti összefonódás fenntartását szolgálja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.