Nagyvilág

Alkotmányellenes a lengyel sajtótörvény

Alkotmányellenesnek minősítette a lengyel alkotmánybíróság az új sajtótörvény egyes rendelkezéseit - ismertették csütörtök este Varsóban.

A bíróság ítélete megfigyelők szerint újabb csapást jelent a hatalmon lévő konzervatív Jog és Igazság párt számára, amely emberjogi csoportok vádja szerint a sajtószabadság korlátozására törekszik. Az új törvény, amelyet a kormánypárt és szövetségesei az első törvények között fogadtak el a parlamentben, a bírálók szerint lehetővé teszi, hogy túlnyomóan saját embereiket ültessék abba a felügyelő testületbe, amely ellenőrzi a hírek fő forrásának számító állami televíziót.

Az alkotmánybíróság hétfői döntése nem kérdőjelezi meg ugyan a szóban forgó új felügyelő testület tevékenységét, de korlátozza annak jogköreit az újságírói etika ellenőrzésének területén. A bírálók attól tartottak, hogy ezek a jogkörök egyfajta szigorú cenzúrához vezethettek volna.

A hatalmon lévő jog és Igazság pártjának vezetője, Jaroslaw Kaczynski az elmúlt időszakban több alkalommal is azzal vádolta a lengyel médiát, hogy hátrányosan elfogult pártjával szemben, s valósában az újságírók, a politikusok, a nagytőke és a titkosszolgálatok közötti összefonódás fenntartását szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik