Nagyvilág

Az UEFA szembeszáll a nagy klubokkal

Az UEFA 30. kongresszusa egyhangúlag fogadta el a végrehajtó bizottság állásfoglalását, amelyet az Európa 18 legnagyobb klubját tömörítő G14 nevű csoport ellen fogalmazott meg.

Magyar félsiker

A küldöttek megtekintették a 2012-es kontinensbajnokság megrendezésére pályázó országok standjait. A magyar-horvát pályázók egy tizenegyesrúgó szimulátort állítottak fel, mely igen népszerű volt a tanácskozás résztvevőinek körében. A másik két kandidáló (Ukrajna és Lengyelország közösen, illetve Olaszország) az anyagát népszerűsítő kisfilmek vetítésével igyekezett voksokat szerezni. Mindhárom pályázó ajándékcsomaggal kedveskedett a látogatóknak.

Lars-Christer Olsson főigazgató a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón ismertette a Charleroi-ügy eddigi történéseit. Ebből kiderült, eleinte jelképes, egy eurós kártérítést követelt a belga klub, amiért válogatott mérkőzésen megsérült marokkói játékosa, akire így nyolc hónapig nem számíthatott. A G14 – tulajdonképpen már G18 (Real Madrid CF, AC Milan, AFC Ajax, Liverpool FC, Juventus FC, FC Bayern München, FC Internazionale Milano, FC Barcelona, Manchester United FC, Borussia Dortmund, PSV, Futebol Clube do Porto, Olympique de Marseille, Paris Saint-Germain, Arsenal FC, Bayer 04 Leverkusen, Olympique Lyonnais, Valencia CF) – saját érdekeit szem előtt tartva kiállt az egyesület mellett és 250 milliót kért, amelyből 150 millió a FIFA-val, 100 millió pedig az UEFA-val szembeni követelés volt.

Mára ez az összeg az elmúlt tíz évre visszamenőleg 860 millióra emelkedett, s a két szervezetet fele-fele arányban perli a G14. Charleroi bírósága várhatóan két-három hónap múlva dönt a precedens értékű perben, de kedvezőtlen ítélet esetén az európai bírósághoz fordulunk, így az ügy akár két-három évig is elhúzódhat – mondta Olsson.

Kiválhatnak az UEFÁ-ból

A hét pontból álló határozat többek között kimondja, a labdarúgás nemcsak a gazdagok sportja, az UEFA pedig nem csak a jó üzletre törekszik, nem pénzgyár, mert vannak elvei. Ilyen például, hogy a szegényeknek is esélyt kell adni, hogy valóra válthassák álmaikat. A válogatottban a legjobbaknak kell futballoznia, s a G14 törekvései ezt megakadályozhatják, mert a szervezet csak saját gazdasági érdekeit nézi, nem érdekli, hogy szűkül a verseny – figyelmeztetett arra a veszélyre a határozat, ha a G14 egyesületei kiválnak az UEFA-ból.

Amennyiben saját bajnokságot alapítanak, akkor játékosaik a válogatottban nem léphetnének pályára, mert nem engednék el őket. Az UEFA döntés hetedik pontja lehetővé teszi a klubok kiszakadását az UEFA-ból: “nem állunk senki útjába, aki ki akar lépni az UEFA versenyeiből és a nemzeti bajnokságokból, az megteheti, de azt nem hagyjuk, hogy egyesek csemegézzenek, és kiselejtezzék a férgesét”.

Válogatott játékosokat el kell engedni

Az UEFA úgy kíván védekezni a G14 ellen – ezt javasolja a nemzeti szövetségeknek is -, hogy versenykiírásban rögzít bizonyos feltételeket, s csak akkor nevezhet egy klub, ha ezeket elfogadja. Ilyen feltétel például, hogy a válogatottakba a kijelölt FIFA-játéknapokon el kell engedni a játékosokat, és semmilyen követelésük nem lehet vele kapcsolatban.

Az egyhangú döntést követően Joseph Blatter FIFA-elnök szólalt fel: “Köszönöm az UEFA támogatását. Együtt erősek vagyunk és győzni fogunk. Csak egységesen sikerülhet”.

Ezt követően a kongresszus utolsó napirendi pontjaként kitüntetéseket adott át Lennart Johansson elnök, aki a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, még nem döntötte el, hogy újra jelölteti-e magát elnöknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik