Nagyvilág

Lemondott Sonia Gandhi

Váratlanul lemondott parlamenti képviselői tisztségéről és nemzeti konzultatív tanácsi tagságáról csütörtökön az álláshalmozással vádolt Sonia Gandhi, a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt elnöke.

Bár pártjának tisztségviselői megpróbálták lebeszélni, az álláshalmozással vádolt Sonia Gandhi csütörtökön lemondott parlamenti képviselői tisztségéről és nemzeti konzultatív tanácsi tagságáról. Gandhi újdelhi sajtóértekezletén bejelentette, hogy a legközelebbi parlamenti választásokon újra jelölteti magát képviselőnek.

Gandhit álláshalmozással vádolták, ugyanis az indiai alkotmány tiltja, hogy parlamenti képviselőnek emellett más hivatala, vagyis más fizető állása legyen. A gyakorlatban azonban számos törvényhozó tölt be parlamenten kívüli hivatalt is. Vita akkor lett ebből, amikor egy szenátornak le kellett mondania felsőházi tagságáról, mert emellett elnöke az állami filmszínházfejlesztő bizottságnak. Azóta több beadványban követelték különböző képviselők kizárását, közöttük Gandhiét, akinek pártja a 2004. májusi választásokon alakított koalíciós kormányt a kommunistákkal.


Rendkívüli rendelet

A politikai döntések meghozatalának segítésére az új kormány mellett annak megalakulása után létrehozták a nemzeti konzultatív tanácsot, amelyben Gandhi fontos tisztséget kapott, miután ő maga nem akart kormányfő lenni. Mindazonáltal őt tartják a legfőbb döntéshozónak, nem pedig Manmohan Szingh miniszterelnököt.

A kormány szerdán hirtelen berekesztette a parlament ülését, és a kongresszus párti kabinettagok rendkívüli rendeletet akartak kiadni az összeférhetetlenségről szóló törvény megváltoztatására, a koalíciós partner kommunisták azonban nem támogatták ezt. A kongresszus párti terv híre heves tiltakozást váltott ki a jobboldali ellenzékből is. Azzal vádolták meg a kormányt, hogy szétbomlasztja a törvényhozást, és nem hagyja, hogy Gandhi lemondjon képviselőségéről. Az utóbbi két napban néhányan olyan benyomást keltettek, mintha a kormány az én előnyömre visszaélne a parlamenttel, és ez sért engem” – mondta Gandhi sajtóértekezletén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik