Nagyvilág

Újra körözik Milosevics özvegyét

Bírósági utasításra a szerbiai rendőrség ismét nemzetközi körözést ad ki Szlobodan Milosevics néhai jugoszláv államfő özvegye, Mirjana Markovics ellen, mivel nem jelent meg vádlottként a perén.

Markovics asszony pere csütörtökön folytatódott a belgrádi kerületi bíróságon, de a vádlott nem jelent meg a tárgyalóteremben, a törvényszék ezért azonnal utasította a rendőrséget, hogy adja ki ellene újra a körözést. Mirjana Markovicsot azzal vádolják, hogy közbenjárására unokájának dadája törvénytelenül kapott lakást az állami vagyonügynökségtől. Az egykori jugoszláv „first lady” 2003 februárjában elhagyta az országot, és két hónapra rá a szerbiai hatóságok Interpol-körözést adtak ki ellene, illetve távollétében elrendelték előzetes letartóztatását.

Óvadék ellenében a bíróság március 15-én visszavonta a körözést, hogy az özvegy megjelenhessen férje temetésén. Az ügyvédek 15 ezer eurós óvadékkal kezeskedtek azért, hogy védencük megjelenik a perén, de Mirjana Markovics végül nem érkezett meg a temetésre. Szlobodan Milosevics halála után kiderült, hogy igaz az, amiről a belgrádi és a moszkvai sajtó többször is írt, jelesül, hogy az özvegy fiával, Markóval együtt Oroszországban tartózkodik. Nem világos, hogy az orosz hatóságok eddig miért nem tettek eleget az Interpol által kiadott elfogatási parancsnak. Belgrádi jogászok szerint indokként nem lehet felhozni azt, hogy Markovics asszony menekültstátust élvez Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik