Nagyvilág

Uniós támogatást kért a fehérorosz ellenzék

További támogatást kért az Európai Uniótól szerda hajnalban ismertté vált nyilatkozatában Alekszandr Milinkevics, a fehérorosz ellenzék vezetője.

A Lukasenko-rezsimet durva választási csalással vádoló és új választásokat követelő ellenzéki politikus német újságírókon keresztül az uniónak küldött üzenetében újabb szankciókat sürgetett a fehérorosz hatalommal szemben. A legnagyobb ellenzéki tömörülésnek számító “egyesült demokratikus erők” vezetője, aki Lukasenko mögött a vasárnapi elnökválasztáson a legtöbb szavazatot szerezte, egyebek között indítványozta, hogy az EU bővítse azon hivatalos fehérorosz személyek listáját, akikre kiterjed a tagországokba történő beutazási tilalom.

Milinkevics szerint ezt a tilalmat ki kell terjeszteni mindazon személyekre, akik bűnrészesek voltak az elkövetett választási csalásokban. Az ellenzéki politikus azt állította, hogy rendelkeznek ezen személyek listájával.

Az EU 1997-ben beutazási tilalmat léptetett éltbe Lukasenko elnökkel és legközelebbi támogatóival szemben. Milinkevics most mindenekelőtt ennek a listának a kibővítését sürgette, noha – mint utalt rá – tudatában van annak, hogy nem könnyű a döntési folyamat az unión belül.

Új választásokat sürgetnek

Az Európai Unió – akárcsak az Egyesült Államok vagy több nemzetközi szervezet – antidemokratikusnak nevezte a vasárnapi fehérorosz elnökválasztást, s egyetértett azzal az ellenzéki követeléssel, hogy új választásokat kell tartani a korábbi szovjet köztársaságban. Arról azonban a tagállamok külügyminiszterei nem jutottak egyetértésre, hogy megtagadják e a minszki rezsim elismerését.

Az unió álláspontját megfogalmazó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az EU nem szakítja meg a párbeszédet a fehérorosz kormányzattal, nem zárta ki ugyanakkor “célzott szankciók” bevezetését a rezsim vezetőivel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik