Nagyvilág

Kelet-Európa visszasírja a szocialista gazdaságot?

A posztszocialista országok lakosságának 32 százaléka szocialista, és csak 18 százaléka a kapitalista gazdasági rendszer híve – derül ki a Tárki Új Európa Barométer felméréséből.

A 13 volt kommunista országban elvégzett kutatás szerint Csehországban van legtöbb – 40 százalék – híve a kapitalizmusnak, itt a szocialista gazdaságot csak a lakosság 19 százaléka sírja vissza. A másik véglet Bulgária, ahol a polgárok 48 százalékának jobb véleménye van a szocialista, mint a kapitalista (13 százalék) gazdasági rendszerről. Hazánkban is erősebb a szocialisták tábora: 35-16 az arány.

A tizenhárom ország lakosai közül majdnem minden ötödik (18 százalék) kapitalizmust akar. Sokan vannak, majdnem minden második megkérdezett, a teljes minta 40 százaléka, akik szerint mindkét gazdasági rendszer elfogadható, vagyis mindegy nekik milyen gazdasági rendszerben élnek. Ez a pozitív közömbösség nagyon eltérő gazdasági helyzetű országok lakosai körében fordul elő gyakran: a szegény Fehéroroszországban és Ukrajnában, két balti országban (Észtország és Litvánia) és a gazdag Szlovéniában.

Kevesen, csak minden tizedik megkérdezett, értékelte negatívan mindkét gazdasági rendszert – élni csak kell valamilyen rendszerben. Az ilyen kétszeresen negatív vélemény az átlagosnál négy országban gyakoribb: Romániában, Magyarországon, Lettországban és az amúgy kapitalistapárti Csehországban.

Végül, a megkérdezettek közel harmada – 32 százaléka – visszasírja a szocializmus gazdasági rendjét. Ez az átlagnál jellemzőbb a bolgárokra, az oroszokra, a szlovákokra, de a lengyelek is jól teljesítenek, és őket még átlag feletti értékkel követi a román, magyar és lett „kettős negatív” véleményű országcsoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik