Nagyvilág

Harminckét év börtön egy perui terroristának

Harminckét évi börtönre ítélték kedden Limában a perui Tupac Amaru lázadószervezet vezetőjét perújrafelvétel után.

Az 54 éves Victor Polayt és a szervezet további tucatnyi vezető személyiségét 1985 és 1997 között elkövetett terrorakciók, gyilkosságok, emberrablások, valamint egy KFC-étterem és egy korábbi amerikai nagykövetségi komplexum elleni támadás miatt állították bíróság elé. A Tupac Amaru leghírhedtebb akciója a limai japán nagyköveti rezidencia elfoglalása volt 1996 decemberében. A 14 gerilla egészen 1997 áprilisáig fogva tartott 72 túszt – akik egy fogadásra érkeztek a rezidenciára –, hogy kicsikarja bebörtönzött társaik szabadon engedését. Akkor a hadsereg kommandója megrohamozta az épületet, és valamennyi lázadót megölte. Életét vesztette egy túsz is.

Polay a letöltött éveket figyelembe véve elvileg 2023-ban szabadulhat. Helyettesét, Miguel Rincónt, akit egy 1995-ös, a limai parlamentben megkísérelt túszszedő akció közben fogtak el, ugyancsak 32 évre ítélték, a többiek 18-28 év közötti börtönbüntetést kaptak.

Polayt már 1989-ben elfogták, de egy év múlva egy nagyszabású börtönkitörés során megszökött. 1992-ben újra elfogták, egy katonai bíróság életfogytig tartó börtönre ítélte, de 2003-ban a perui alkotmánybíróság megsemmisítette az ítéletet, mert a testület szerint az azóta megbukott Alberto Fujimori által létrehozott titkos katonai bíróságok alkotmányellenesek voltak. A múlt pénteken több mint 110 művész, politikus, társadalomtudós és más híresség aláírásával a helyi La Republica című lapban petíció jelent meg, amely kegyelmet kért Polay számára, arra hivatkozva, hogy a gerillavezérrel embertelen módon bántak a börtönben több mint 10 évig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik