Külföld

Magyar katonák is részt vesznek a kongói misszióban

admin
admin

2006. 03. 21. 13:23

A kongói ENSZ-missziót a választások idején ideiglenesen kisegítő EU-misszióhoz Magyarország két törzstiszttel járul hozzá, mindketten a műveleti parancsnokságon, Európában teljesítenek szolgálatot - közölte kedden a magyar honvédelmi tárca.

Az ENSZ kérte fel az Európai Uniót, hogy nyújtson segítséget a Kongói Demokratikus Köztársaságban június 18-án esedékes választások biztosításához. Az országban több mint négy évtized után rendeznek szabad választásokat, a világszervezet 16-17 ezer kéksisakos katonát állomásoztat a területi kiterjedésére nézve Nyugat-Európával összevethető közép-afrikai államban.

A tervek szerint 1500 EU-katonát küldenének legfeljebb négy hónapra Kongóba, a műveletet a németek és a franciák közösen irányítanák. Szó van arról, hogy Németország 500 fős katonai kontingenssel venne részt a misszióban, de ezt még a parlament alsóházának, a Bundestagnak is meg kell szavaznia.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja a napokban Kongóban tárgyalt Joseph Kabila elnökkel, akinek nincs kifogása az ellen, hogy a választások idejére EU-katonák jöjjenek országába. Állítólag a törzsi vezetők is ezt az álláspontot képviselik. A németek azt is kikötötték, hogy csak széles körű európai szerepvállalás esetén vesznek részt a misszióban.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint hivatalosan a kongói misszióról május elején lehet majd dönteni. Már most tisztáztak azonban például azt, hogy a német erők úton Kongóba Gabonban használhatnák a francia támaszpontokat, az afrikai partok elé küldenék a Berlin ellátó hajót, amely kórháznak is alkalmas.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.