Nagyvilág

Általános sztrájkot hirdettek Franciaországban

Március 28-ra hirdettek általános sztrájkot hétfõn este a francia szakszervezetek és diákszervezetek, miután a francia kormány ultimátumuk lejártával sem vonta vissza az elsõ munkavállalási szerzõdésrõl szóló törvényt.

A munkajogi reform miatt kialakult szociális és politikai válság egyre nagyobb méretet öltött hétfőn Franciaországban. A nap folyamán Jacques Chirac elnök teljes támogatásáról biztosítva kormányát negyedszerre sürgetett párbeszédet az első munkavállalási szerződésről (CPE) szóló törvény érdekében, amely a 26 évesnél fiatalabbak esetében kétéves próbaidőt és indoklás nélküli felmondást tesz lehetővé a munkáltatóknak.

Dominique de Villepin kormányfő ugyanakkor nem találkozott a szociális partnerekkel és megismételte, hogy a szerinte a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és a munkaerőpiac rugalmasságát segítő törvényt nem hajlandó visszavonni, és az a tervek szerint egy hónap múlva életbe lép. A miniszterelnök azonban nagyvállalatok és három diákszervezet képviselőit fogadta, de a legnagyobb, az UNEF elutasította a meghívást.

Az este folyamán 12 szervezet, köztük az öt legnagyobb francia szakszervezet és diákszervezet harminc képviselője közleményben hirdetett március 28-ra tüntetésekkel és felvonulásokkal egybekötött országos munkabeszüntetést és általános sztrájkot a március 9-én jóváhagyott törvény visszavonását követelve. A megmozdulás két hónap alatt a negyedik országos tiltakozás lesz a munkajogi reform ellen.

A szombati párizsi tüntetést követő összecsapások után a Sud nevű szakszervezet egy 39 éves tüntetőjét súlyos agyi sérülésekkel szállították egy főváros közeli kórházba. A kómában fekvő férfin a szakszervezet szerint “a rendfenntartó erők erőszakkal átgázoltak”. A rendőrség eljárást rendelt el az ügy kivizsgálásra.

A diáktüntetések kedden várhatóan országszerte folytatódnak. A párizsi prefektúra közlése szerint a fővárosban ismételten a Latin negyedben lesznek felvonulások. Hétfőn a 84 francia egyetemből 67-en és 313 gimnáziumban szünetelt teljesen vagy részlegesen az oktatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik