Külföld

Hollandia behúzná a kéziféket

admin
admin

2006. 03. 21. 14:33

Hága a Nyugat-Balkántól eltekintve az EU bővítésének leállítását akarja kiharcolni a hétvégi uniós csúcstalálkozón.

A holland delegáció a hét elején szétosztogatott a többi 24 állam nagykövetsége közt egy vitaindító dokumentumot, amellyel a csütörtök–pénteki brüsszeli uniós csúcstalálkozó bővítésről szóló részének kívánja megadni az alaphangját.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a holland vitaindító markánsan bővítésellenes hangot üt meg. Míg leszögezi, hogy a balkáni államoknak tett vállalásokat be kell tartani, az Európai Uniónak azon túl nem szabad tovább terjeszkednie, és ezt világossá is kell tennie közeli s távoli szomszédai számára.

A holland álláspont, amely visszhangozza a szintén keményen bővítésellenes francia gondolkodást, és tükrözi az európai politikai elit egyre bővítésszkeptikusabb hangulatát, azt jelenti, hogy például Ukrajna egyértelműen keresztet vethet uniós ambícióira, legalábbis a belátható jövőben.

Brüsszeli illetékesek ezzel kapcsolatban ugyanakkor megjegyzik, hogy a csatlakozási folyamatban már most valamilyen formában részt nem vevő szomszédok – így Ukrajna – uniós kilátásai egyébként is igen haloványak volnának, tekintve zűrzavaros politikai és gazdasági helyzetüket, és tagsági kilátásaik szinte zéró támogatását az EU-n belül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.