Nagyvilág

CIA-ügynök volt Szaddám külügyminisztere?

Nadzsi Szabri, Szaddám Huszein iraki elnök külügyminisztere a 2003. márciusi amerikai invázió előtt a CIA titkos, fizetett informátora volt – állította helyi idő szerint hétfő este az NBC amerikai tv-csatorna Nightly News című műsora.

Meg nem nevezett amerikai hírszerzési illetékesekre hivatkozva az NBC arról számolt be, hogy Szabri szolgáltatott részleteket Szaddám Huszein tömegpusztító fegyvereiről, és ezért több mint 100 ezer dollárt kapott egy közvetítőn keresztül. A megállapodást még franciákkal kötötte meg 2002 szeptemberében az iraki külügyminiszter, aki azt is hihette, hogy Párizs a megbízó. Amerikai titkosszolgálati vezetők szerint viszont Szabri tudta, hogy a CIA áll az ügy mögött.

Szabri az amerikaiak tudtára adta, hogy Szaddámnak nincs számottevő nukleáris programja, s bár kétségbeesetten próbál atomfegyverhez jutni, ez sokkal több időt venne igénybe a CIA legfeljebb egy évre vonatkozó becslésénél. Azt is állította, hogy az iraki diktátor vegyifegyver-készlettel rendelkezik, de ez az információ hamisnak bizonyult.

Az NBC úgy tudja, hogy a CIA és Szabri kapcsolata akkor ért véget, amikor Szabri nem volt hajlandó az Egyesült Államokba emigrálni. Az amerikai tv-csatorna szerint a volt külügyminiszter, aki nem volt rajta az amerikaiak által összeállított iraki „55-ös listán”, jelenleg egy közel-keleti egyetemen tanít, de a pontos helyet biztonsági okokból nem közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik