Nagyvilág

A BT elhalasztotta a konzultációt az iráni atomprogramról

A halasztással időt akarnak adni Nagy-Britanniának és Franciaországnak a vita alapjául szolgáló dokumentum új változatának kidolgozására, hogy ezzel elébe mehessenek Oroszország és Kína fenntartásainak - közölte egy nyugati diplomata.

Az új időpontot még nem tűzték ki – tette hozzá. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) közel két hete hiába próbál megállapodni az elnöki nyilatkozatnak szánt szöveg tervezetében. Egy ilyen nyilatkozat nem kötelező hatályú, de mind a 15 BT-tagnak el kell fogadnia. A dokumentumban felszólítanák Iránt, hogy tartsa magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség követelményeihez, és fejezzen be minden tevékenységet, amely az uránium dúsításához kapcsolódik – mondta a neve elhallgatását kérő diplomata.

A Nagy-Britannia és Franciaország által megszövegezett határozattervezet szerint a – 15 tagállamból álló – BT súlyos aggodalmának adna hangot az iráni atomprogrammal kapcsolatban, és felkérné Teheránt, hogy a programot hozza összhangba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség követeléseivel. A tervezetben nem szerepel, hogy a BT ellenkező esetre büntető intézkedésekkel fenyegetné Teheránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik