Nagyvilág

Meciar újabb magyarellenes kirohanása

Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök azzal vádolta meg Bugár Bélát, hogy – korábban – a szlovákiai magyarok autonómiáját szorgalmazó törekvéseinek támogatását kérte a magyar kormánytól.

Vasárnap este a szlovák hírtelevízió, a TA3 politikai vitaműsorának egyik vendégeként az ellenzéki Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke szemére vetette a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Bugárnak: annak idején, amikor a magyarok Szlovákia vezetőinél nem tudták kialkudni a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságát, „Bugár megszervezte a magyar kisebbségek pártvezetőinek találkozóját, amelyen felszólította a magyar kormányt, hogy a szomszédos országok politikai vezetőinél támogassa a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit.”

Meciar abból következtet minderre, hogy „a radikális autonómiatörekvéseiről ismert Duray Miklós” – az MKP ügyvezető alelnöke – az MKP jelölőlistáján a negyedik helyet kapta. Szlovákiában júniusban idő előtti választás lesz. Az MKP jelölőlistáját a párt vezetése március 11-én szentesítette, amikor is a korábban kedvezőtlenebb helyen emlegetett Duray a testület szavazatai nyomán a negyedik helyre került.

„Számunkra az autonómia intézménye elfogadhatatlan, mert Szlovákiában a lakosság egyenlőségének elve, következésképpen az ország felosztásának elve is ugyanezen az egyenlőségen, nem pedig az etnikai hovatartozás elvén alapszik” – fogalmazott Meciar, aki szerint „amit Duray hangosan művel, azt Bugár a suba alatt teszi.”

Meciar ismét a „hagyományos régi fegyverét, a magyar kártyát játszotta ki”, ismét a szlovákok szemében „rémképnek számító autonómiával ijesztget” – vélekedett a műsor másik vendége, Bugár Béla, aki jelenleg a szlovák parlament elnöki teendőit is ellátja. Meciar vádjára azt válaszolta, hogy jóllehet, pártjában mindenki szabadon mondhat véleményt, végső soron azonban a párt hivatalos testületi véleménye a mérvadó. A határon túli magyar pártvezetők találkozójának megszervezésével kapcsolatos vádra válaszolva Bugár azt mondta: Meciar olyan könnyedén talál ki dolgokat, „mint egy hároméves kisgyerek” – idézte a műsort ismertető TASR szlovák hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik