Nagyvilág

Lukasenko nem fél az elszigetelődéstől

Azt tanácsolom a külföldi országoknak, előbb otthon szabadítsák meg saját polgáraikat a szegénységtől és a bűnözéstől, ne Fehéroroszországot tanítsák arra, hogyan kell élni – mondta Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök.

Fehéroroszország tiszteli az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, de nem hajlandó átvenni az európai uniós és amerikai, varsói normákat, hiszen saját politikai kultúrája van – jelentette ki az elnök, akit az előzetes végeredmény szerint a választók 82,6 százaléka támogatott újabb mandátuma megszerzésében. Megjegyezte, hogy ilyen külső nyomást még soha nem tapasztaltak, és ilyen agresszív fellépést az ellenzék részéről.


Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem fél a további elszigetelődéstől, hiszen „az ország régóta nemzetközi elszigetelődésben él”. Fehéroroszország Európa közepén fekszik, ahol az Európai Uniónak évente hatalmas mennyiségű áruja halad át, és soha nem volt probléma a szállításokkal – tette hozzá. Az országban béke és stabilitás honol, nem voltak és nincsenek nemzetiségi, vallási konfliktusok, és ennek a stabilitásnak a megőrzését ígérte a jövőben is.

Lukasenko hétfői sajtóértekezletén kijelentette: Fehéroroszországban nem történt forradalom. „Nem sikerült az annyiszor bejelentett és annyira előkészített forradalom. Ez nem történhetett másképp” – hangsúlyozta.


Véleménye szerint tisztességes és demokratikus volt a választás, amelyet nem is lehetett volna meghamisítani, hiszen több mint 1200 nemzetközi, harmincezer hazai megfigyelő és több mint ezer újságíró követett figyelemmel. A szavazatok abszolút többségével a fehéroroszok nemcsak a jelenlegi elnököt támogatták, hanem a virágzó országot is. „Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania itthon és külföldön is” – szögezte le az elnök.


Nem felelt meg a szabad és tisztességes választás követelményeinek a fehéroroszországi elnökválasztás – állapította meg hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőcsoportja. Az államhatalom önkényes használata, a széles körű őrizetbe vételek az EBESZ nyilatkozata szerint azt mutatják, hogy a hatóságok semmibe veszik a gyülekezési, társulási és kifejezési szabadság alapvető jogát, és kétségeket ébresztenek az iránt, hogy a hatóságok készek-e eltűrni a politikai versengést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik