Külföld

Civileket öltek az amerikaiak Irakban

admin
admin

2006. 03. 19. 11:49

Amerikai katonát tucatnyi civilt öltek meg Irakban, miközben az arab ország korábbi miniszterelnöke arra figyelmeztette a világot, hogy a polgárháború már ott van az országban.

Amerikai katonák megöltek kilenc embert, köztük egy háromfős családot, vasárnap a szunniták lakta iraki Duluíjában, miután őrjáratukat támadás érte – közölte az iraki rendőrség.


Az áldozatok között van egy 13 éves fiú a szüleivel együtt, akiket a házukba behatolva lőttek le a katonák a Bagdadtól 90 kilométernyire északra fekvő városban.


További három áldozatról egyelőre nem lehet tudni, hogy a rajtaütésben részt vevő fegyveresek vagy polgári személyek voltak-e. A lövöldözésben, amely azután tört ki, hogy kézi páncéltörő gránátvetőkből tüzet nyitottak egy járőröző amerikai egységre, hat másik személy megsebesült. Az összecsapás után hét embert állítottak elő kihallgatásra – mondták el a duluíjai rendőrségen.


Az amerikai hadsereg egyelőre nem erősítette meg az iraki rendőrségi bejelentést, arra hivatkozva, hogy még ellenőrzik annak valóságtartalmát.


Polgárháború


Miközben számos iraki és külföldi politikus attól tart, hogy polgárháború törhet ki Irakban, az arab ország volt kormányfője szerint már javában dúl hazájában a polgárháború.


Ijád Allávi, aki 2004 júniusától 2005 áprilisáig vezette Irak amerikai bábáskodással létrejött kormányát, kijelentette a brit BBC televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában: “Napi átlagban 50-60 ember hal meg Irakban fegyveres erőszakcselekmények következtében, mi ez, ha nem polgárháború?”


A volt kormányfő, a világi síita Nemzeti Egyetértés Mozgalmának vezetője úgy vélekedett, hogy az sem segítene azonnal a helyzeten, ha az iraki politikai pártoknak és pártszövetségeknek sikerülne megállapodniuk egy nemzeti egységkormány létrehozásában. Hangot adott aggodalmának, hogy az Irakban kibontakozó síita-szunnita felekezeti háborúskodás átterjedhet más muzulmán országokra is.


Ugyan a korábbi elnök szerint Irak még nem érkezett el arra a pontra ahonnan nincs visszaút, de amennyiben az ország szétesik, akkor a szektásodás az egész régióban felüti fejét.


A bejelentésre az amerikai és brit szervek azonnal tagadó nyilatkozatot adtak ki. Szerintük nincs polgárháború Irakban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.