Nagyvilág

Döntő hétvége Franciaországban

Egyetemisták, középiskolások és munkavállalók tízezrei tüntettek Franciaország szerte az első munkavállalásról szóló törvény ellen szombaton, amely kulcsfontosságú nap lehet a mozgósítás szempontjából nézve a Dominique de Villepin miniszterelnök elleni erőpróbában.

A diákmozgalmak, szakszervezetek, baloldali pártok több mint 150 tüntetést szerveztek Franciaország szerte az országos szintű demonstrációk harmadik napjára, szombatra, s reményeik szerint 1,5 millió embert sikerül mozgósítaniuk. A francia tömegtájékoztatási eszközök szerint a törvény elleni csatában “kulcsfontosságú” nap vagy “döntő hétvége” következik, a mobilizálás ténylegesen elért szintje fogja meghatározni a két hónappal ezelőtt kezdődött tiltakozás folytatását.

Lyonban a rendőrség becslése szerint tízezer, a szervezők szerint 20-25 ezer ember demonstrált, Toulouse-ban 21 ezer, illetve 35 ezer, Rennes-ben pedig 15 ezer, illetve 35 ezer tüntető vonult fel. Párizsban kora délután több tízezren gyűltek össze, s nagy létszámú rendőri erők felügyelete alatt kezdték el a tiltakozó felvonulást. “Aki szélt vet, vihart arat” – skandálták a párizsi tüntetők.

A március 9-én jóváhagyott, a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemben a miniszterelnök által kulcsfontosságúnak tekintett törvény alapján a munkaadóknak jogukban áll indoklás nélkül felmondani a 26 évnél fiatalabb munkavállalóknak az alkalmazás első két éve alatt.

Dominique de Villepin továbbra is kitart a munkaerőpiacon nagyobb rugalmasságot biztosító törvény mellett, pedig a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint már a franciák 68 százaléka támogatja a követelést a munkaügyi törvény visszavonására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik