Nagyvilág

Újabb százezres tüntetések Franciaországban

Több százezer diák tüntetett Franciaország több városában egy újabb széleskörű mozgósítás keretében, hogy elérjék az első munkavállalásról szóló törvény visszavonását. Párizsban összecsapások robbantak ki késő délután a tüntetők és a rendőrök között.

Már a kora délutáni órákban többen voltak, mint két nappal korábban az első mobilizációs napon: a rendőrség szerint mintegy 42 ezren, a szervezők szerint több mint 77 ezren vonultak az utcákra egy tucatnyi városban. Estére a szervezők szerint 320 ezerre nőtt országszerte a tüntetők száma, míg a rendőrség 150 ezerről számolt be. Párizsban az UNEF baloldali diákszakszervezet szerint 120 ezren vettek részt a megmozdulásokban, a hatóságok e számot csak 30 ezerre tették.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter felszólította a rendőröket, hogy “mutassanak példát visszafogottságból, hidegvérből és maximálisan tartsák tiszteletben etikai kódexüket”. Késő délután a Place de la Nation térről indult menet végeztével az elegáns VII. kerületben törtek ki zavargások: néhány fiatal felgyújtott egy újságos bódét. A tűzoltók mellett a rohamrendőrök is közbeavatkoztak. Egy diák megsebesült. Egy 200 főnyi, arcukat eltakaró fiatalokból álló csoport, amely nem vett részt a felvonulásban, üvegekkel kezdte dobálni a rohamrendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A kora esti órákban elcsitult a helyzet.

Blokád alatt az iskolák

Bordeaux-ban középiskolások és szakszervezeti aktivisták tüntettek a törvény ellen, amely jogot ad a 26 év alatti fiatalt első munkahelyén alkalmazó munkaadónak, hogy két éven belül minden indoklás nélkül felmondhasson neki. Marseille-ben a nagy erővel kivonult rendfenntartók kordonjában zajlott a megmozdulás, miközben a szervezők többször is nyugalomra szólították fel a részvevőket.

Hasonló tüntetések voltak Limoges-ban, Orléans-ban, Boulogne-ban, Le Havre-ban és Perpignanban. Ezzel egy időben blokád alá vettek a diákok számos középiskolát, köztük csak Párizsban 30-at, miközben a 84 francia egyetem kétharmadának életét zavarta meg a törvény elleni lázadás.

Dominique de Villepin francia miniszterelnök mindeddig kizárta, hogy visszavonják a törvényt, amelyet azzal a célzattal dolgozott ki a kormány, hogy harcoljanak a fiatalokat sújtó munkanélküliség ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik