Nagyvilág

Új belügyminisztert jelölt Bush

Dirk Kempthorne-t, Idaho állam kormányzóját jelölte George Bush amerikai elnök az Egyesült Államok új belügyminiszterének. A republikánus politikus, akinek szenátusi jóváhagyása nem kétséges, a múlt héten lemondott Gale Norton tisztségét veszi át.

A konzervatív hírében álló republikánus politikust, Dirk Kempthorne-t, Idaho állam kormányzóját jelölte George Bush amerikai elnök az Egyesült Államok új belügyminiszterének. A republikánus politikus, akinek szenátusi jóváhagyása nem kétséges, a múlt héten lemondott Gale Norton tisztségét veszi át.

Kempthorne 1999 óta állt a természeti kincsekben gazdag észak-nyugati állam élén. Most egy olyan minisztérium élére kerül, amely felügyeli a nemzeti parkokat, felelős az indián törzsekkel való kapcsolatokért, valamint a geotermikus és a vízi energia kiaknázásáért. Az Egyesült Államokban a belügyminisztérium alapvetően természetvédelemmel, a kulturális örökség gondozásával, műemlékvédelemmel foglalkozik.

Gale Norton, aki a minisztérium 156 éves történetében első nőként vezette a tárcát, és a Bush-adminisztráció tagja volt már 2001 óta, sok ellenséget szerzett magának a környezetvédők között. Számukra ő testesítette meg a Bush-kormányzat és az amerikai olajipar közötti kiváltságos kapcsolatokat, mert igyekezett felgyorsítani az olajkutatási engedélyek kiadását a Bush elnök által szorgalmazott „energetikai függetlenségre való törekvés” nevében.

Kempthorne örököl is egy kényes témát elődjétől: egy alaszkai természetvédelmi területen megkezdendő olajkutatásét, amely körül már hosszú ideje politikai csatározások folynak az amerikai törvényhozásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik