Nagyvilág

Saját kertjében temetik el Milosevicset

A pozsareváci önkormányzat engedélyezte csütörtökön, hogy családi házának udvarán temessék el Szlobodan Milosevics néhai jugoszláv államfőt. A volt szerb vezetőt csütörtök déltől ravatalozzák fel a belgrádi villanegyedben található Jugoszláv Történeti Múzeumban.

A pozsareváci önkormányzat engedélyezte csütörtökön, hogy családi házának udvarán temessék el Szlobodan Milosevics néhai jugoszláv államfőt. A helyhatóság döntött arról is, hogy a városban és a közigazgatásilag hozzá tartozó településeken gyásznapot tartanak a temetés napján, szombaton.

A szerbiai törvények szerint az illetékes önkormányzat engedélye szükséges ahhoz, hogy ne temetőben, hanem a hozzátartók birtokában lévő ingatlanon temessék el a halottat. A pozsareváci önkormányzat döntése várható volt, mivel a helyi hatalmat a Milosevic- rezsim pártjai – a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Szocialista Párt – alkotják a Szerbia Ereje Mozgalom nevű párt önkormányzati tanácsnokaival.

A belgrádi villanegyedben ravatalozzák fel

A Nemzetközi Törvényszék (NT) börtöncellájában szombaton elhunyt Szlobodan Milosevicset csütörtök déltől ravatalozzák fel a belgrádi villanegyedben, a Dedinjén található Jugoszláv Történeti Múzeumban (a volt Forradalmi Múzeumban). Milosevics testét szombat reggel szállítják át Pozsarevácba, ahol az eredetileg feleségének, Mirjana Markovicsnak a tulajdonát képező ingatlan található.

A magas betonfallal körbevett udvaron Milosevics fia, Marko is épített egy villát, illetve egy pazar „nyári lakot”. Egy hársfa alatt helyezik végső nyugalomra a háborús bűntényekkel megvádolt néhai államfőt. Egyes belgrádi lapok arról írtak csütörtökön, hogy ezt a helyet igen kedvelte a Milosevics házaspár, írnak arról is, hogy itt „csattant el” a pozsareváci „Rómeó és Júlia” első csókja.

Visszavonják a „first lady” elleni körözést

A rendőrség utasítást kapott arra, hogy vonja be Markovics asszony útlevelét, ha megjelenik az ország területén. Az ingatlanüzérkedéssel vádolt egykori jugoszláv „first lady” elleni körözést azonnal hatályba léptetik ismét, ha március 23-án nem jelenik meg a perén.

A belgrádi sajtóban továbbra is első számú hír Milosevics halála és temetése. A liberális Danas című napilap kétoldalas fénykép-összeállítást közöl a szerb történelem Milosevics uralma idejére tehető „legsötétebb éveiről”. Sokat foglalkoztatja a sajtót, hogy az orosz hatóságok miért bánnak oly kegyesen Szlobodan Milosevics hozzátartozóival, hogyan lehet, hogy figyelmen kívül hagyva az Interpol-körözést, éveken át menedéket adnak Mirjanának és fiának, Markónak, aki orosz diplomata-rendszámú gépkocsival közlekedett a minap Hágában.

Orosz aggályok

A Vecernje Novosti című napilap csütörtökön rövid interjút közöl Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki szerint az orosz orvosok szerint megfelelő orvosi vizsgálat esetén Milosevicsnek „lett volna esélye a túlélésre”. Szerinte a rendőrségi nyomozásból kiderül majd, kinek a lelkén szárad Milosevics halála. A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy nem tűnik majd el a vizsgálat eredménye, mint a finn patológusok jelentése a racaki mészárlásról (a koszovói faluban 1999 januárjában történt vérengzés volt a közvetlen kiváltó oka Jugoszlávia NATO-bombázásának).

Szergej Lavrov szerint a hágai bíróságnak 2010-ben kell bezárnia kapuit, de erre még korábban sort kéne keríteni, mert az NT túlságosan „át van politizálva”, és még azok is félnek tőle – nemcsak a bíráktól, hanem az ottani orvosoktól és a munkamódszerektől is – akik önként adják fel magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik