Nagyvilág

Orbán: „két testvérpárt vezetõje találkozott”

Az Európai Unió március végére tervezett brüsszeli csúcstalálkozójáról egyeztetett csütörtökön Bécsben Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Orbán Viktor.

Fidesz-MPSZ elnöke és miniszterelnök-jelöltje az egyórás eszmecseréről Martonyi János volt külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Bármennyire is szeretnénk, de nem látjuk szükségét, hogy tagadjuk a pártösszefüggéseit a mai találkozónak. Az igazság mégis csak az, hogy két testvérpárt vezetője találkozott. A találkozó időzítésével kapcsolatban kiemelte: „szerettük volna világossá tenni, hogy az osztrák kancellár továbbra is jó barátunk, és támogatja a politikai törekvéseinket”. Hozzáfűzte, hogy mivel pártjaik az Európai Néppárton belül ugyanazon politikai családhoz tartoznak, a jövőben is számít a kancellár személyes és pártjának szervezeti támogatására.

A legsúlyosabb gond a munkanélküliség

Az EU-csúccsal kapcsolatban Orbán emlékeztetett az osztrák kancellárnak arra a kezdeményezésére, amely a kis- és közepes vállalkozások támogatására vonatkozik egész Európában. Hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy Európa legsúlyosabb gondja a munkanélküliség. „Úgy látjuk, hogy erre megoldást a kis – és közepes vállalkozások támogatása, fejlesztése adhat. Nem látunk más megoldást az európai munkanélküliség csökkentésére, beleértve Magyarországot is, mint a kis- és közepes vállalkozások kiemelt támogatása” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy Ausztria ebben Magyarország előtt jár, van mit tanulni tőle.

A kancellárral egyetértettek abban is, hogy közösen célul tűzik ki: egy új vállalkozás megindítása néhány nap alatt megtörténhessen, az ehhez szükséges idő ne legyen több egy hétnél. A kancellár szerint e cél Európa-szerte 10 éven belül érhető el, Orbán szerint Magyarország esetében jó lenne, ha már 2010-ig elérnék ezt az állapotot. Az ellenzéki politikus fontos tanulságnak nevezte, hogy a kis- és közepes vállalkozások adják a biztos munkahelyeket Európában, mert „ezek azok a munkahelyek, amelyek nem mennek el Kínába”. Hangsúlyozta, hogy a jószomszédi kapcsolatokról is tárgyaltak, és úgy látják, hogy „ha megalakul az új kormány Magyarországon, akkor azokat a kezdeményezéseket, amelyeket egy időre most pihentetni kellett, ismét föl lehet melegíteni”.

Videóüzenet a Fidesz-kongresszusra

A Fidesz-MPSZ elnöke kérdésre válaszolva kijelentette: “a választási kampányról csak jókat mondtunk. Azt mondtuk, a legjobb a kampányban, hogy egyre kevesebb van belőle hátra. Ez mindenkinek jó. Reményeinket és esélyeinket optimistán ítéltük meg. Elmondtuk, hogy jó reményeket fűzünk a hátralevő három héthez”. Közölte: Schüssel kancellár videóüzenetet fog küldeni a Fidesz-MPSZ hétvégi kongresszusára. Természetesnek nevezte, hogy Európában az egy politikai családhoz tartozók szorítanak egymás sikeréért. Orbán Viktor közölte hogy a választások előtt nem tervez több külföldi látogatást brüsszeli és római útján kívül, ez utóbbin valószínűleg csak egy napot tölt, mert a kampányból három napot távol lenni nem lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik