Nagyvilág

Diplomáciai fordulat Irán és az Egyesült Államok között

Huszonhét év után először közvetlen diplomáciai kapcsolatfelvételt ajánlott Irán az Egyesült Államoknak. A legfontosabb iraki síita tömörülés vezetője ugyanis arra kérte Iránt, hogy kezdjen párbeszédet az Egyesült Államokkal az iraki helyzet rendezésésre.

Ali Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára csütörtökön a teheráni parlament zárt ülése utáni sajtóértekezleten jelentette ki, hogy Abdel-Azíz al-Hakímnak, a legfontosabb iraki síita tömörülés, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI) vezetőjének kérését teljesítve Irán kész tárgyalásokba bocsátkozni az Egyesült Államokkal az iraki problémák rendezése érdekében, elősegítve egy független és szabad iraki kormány megalakulását.

Teherán hamarosan kiválasztja a tárgyalásokat folytató “releváns” diplomatákat, és az eszmecsere “kizárólag Irakot” fogja érinteni – tette hozzá Laridzsáni, aki a vitatott iráni atomprogramról folytatott nemzetközi tárgyalásokon a teheráni küldöttséget vezeti. Hakím, aki két évtizeden át élt iráni száműzetésben, szerdán fordult azzal a kéréssel “az (iráni) iszlám köztársaság vezetéséhez, hogy kezdjen párbeszédet az Egyesült Államokkal, és tekintsék át Irakkal kapcsolatos nézeteltéréseiket”.


Vádak után párbeszéd

Felhívása Zalmay Khalilzadnak, az Egyesült Államok iraki nagykövetének pénteki nyilatkozatát követte, amely szerint “tudatta az irániakkal”, hogy Washington “kész megbeszélést folytatni velük az Irakra vonatkozó véleménykülönbségekről”. Teherán és Washington között 1979-ben, a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalása után szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok, Irán azóta most először ajánlott hivatalosan közvetlen párbeszédet az Egyesült Államoknak, amelyet rendszeresen csak a “Nagy Sátán” néven emleget.

Laridzsáni nyilatkozatából egyelőre nem derült ki, hogy Teherán milyen módon akar segíteni az iraki válság rendezésében. Az Egyesült Államok azonban az utóbbi időben többször is megvádolta Iránt, hogy beavatkozik Irak belügyeibe, fegyverekkel és harcosokkal támogatja a felkelőket. George Bush amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy Teherán robbanószerkezetek előállításában nyújt segítséget az iraki síita fegyveres csoportoknak, jóllehet a Pentagon másnap kénytelen volt elismerni: nincsenek bizonyítékok az elnök állítására. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön még “a terroristák központi bankjának” nevezte Iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik