Nagyvilág

Prodi nyerte a tévévitát Olaszországban

Az olasz állami televízióban kedd este vitázott Romano Prodi, a baloldali koalíció vezetője, és Silvio Berlusconi, a jobbközép pártszövetség miniszterelnöke. Gyorselemzések szerint Prodi bizonyult jobbnak.

Az IPR közvélemény-kutató intézetnek a La Repubblica című római lap internetes honlapján szerdán közölt felmérése szerint a megkérdezettek közül 50 százalék szerint Prodi, 44 százalék szerint pedig a jelenlegi miniszterelnök, Silvio Berlusconi jött ki jobban a televíziós összecsapásból. Az április 9-10-i parlamenti választások előtt a tervek szerint még egyszer, április 4-én találkozik a kamerák előtt a két nagy választási tömörülés első embere.

A közszolgálati RAI Uno csatornán közvetített vitára több mint 16 millió néző volt kíváncsi – ilyen sok embert Olaszországban csak egy válogatott labdarúgó mérkőzés képes a tv-képernyők elé ültetni.

A vitáról mindkét résztvevő elégedetten nyilatkozott. Prodi mindenekelőtt azt emelte ki, hogy végre „méltó módon” folyt a politikai vita a baloldal és a jobboldal között és reményét fejezte ki, hogy a választások után is folytatódhat a vita és az együttműködés is a felek között. A baloldali kormányfőjelölt elhárította azokat a kritikákat, melyek szerint a vita unalmas lett volna. Mint fogalmazott, „ez nem show-műsor, nem vagyunk balerinák. Azért mentünk, hogy az ország problémáiról beszéljünk.”

Berlusconi, bár kifogásolta, hogy a televízió túlságosan szabályok közé szorította a vitát, és – mivel a vitázók asztal mögött ültek – „nem tudta bebizonyítani a stúdióban, hogy magasabb, mint Prodi”, úgy vélekedett, hogy „ő a nyertes”. A miniszterelnök mindenesetre azt ígérte, hogy majd egy sajtókonferencián elmagyarázza az olaszoknak mindazt, amit nem mondhatott el a vitában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik