Nagyvilág

Oroszország szerint a törvényszék felelős Milosevic haláláért

Független nemzetközi vizsgálatot követel az orosz alsóház, a duma Slobodan Milosevic halála okainak feltárására. A volt jugoszláv elnök boncolási eredményeit azonban elfogadják az orosz orvosok.

Az orosz törvényhozás egyben célszerűtlennek nyilvánította a Nemzetközi Törvényszék (NT) további tevékenységét egyhangúlag elfogadott szerdai nyilatkozatában. Az állami duma szerint a hágai ENSZ-törvényszék döntéseit „végletes átpolitizáltság és elfogultság” jellemezte, s „a kettős mérce tevékenységének normájává vált”. Az orosz alsóház „az emberi jogok nagyon durva megsértésében” marasztalta el a törvényszéket, amiért nem nyújtott színvonalas orvosi segítséget a rászoruló Milosevicnek. A duma rámutatott, hogy a törvényszék figyelmen kívül hagyta felhívását a hágai per átmeneti felfüggesztésére Milosevic egészségi állapota miatt. Ezzel a törvényszék magára vállalta a teljes felelősséget a vádlott életéért.

A duma felhívta a törvényszéket: teremtsen meg minden szükséges feltételt ahhoz, hogy független nemzetközi vizsgálat tárhassa fel Milosevic halálának okait és körülményeit. „Meg kell nevezni és bíróság elé kell állítani azokat, akik vétkesek a halálában, tették azt akár gondatlanságból, akár rossz szándékból” – szorgalmazták a dumaképviselők.


Elégedettek az orvosok Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő boncolási eredményeivel és elfogadják azokat – jelentette ki szerdán Hágában Leo Bokerija orosz kardiológus. Bokerija, a moszkvai Bakuljev szívsebészeti központ igazgatója – aki egy négyfős orvosi küldöttség élén érkezett kedden a holland fővárosba – úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben elfogadják a “professzionális módon” elvégzett boncolás eredményeit, amelyek tipikusak egy szívroham okozta hirtelen halál esetében. Az orosz orvos hozzátette, hogy a stábjuk nem kapott mintákat a holland törvényszéki orvosoktól. 


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn még kétségeit hangoztatta a holland orvosok által szerb szakértők közreműködésével végzett boncolást illetően. Moszkva arra hivatkozott, hogy Milosevic március 8-án keltezett levelében arra panaszkodott, hogy “egészségére ártalmas” kezelést kap, és újra kérte, hogy Oroszországban gyógyíthassák. Egy korábbi hasonló kérését a hágai Nemzetközi Törvényszék bírái elutasítottak. Maga Bokerija hétfőn még Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy Milosevic azért halt meg, mert “nem voltak megfelelőek a betegen elvégzett vizsgálatok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik