Nagyvilág

Fokozott készültségben az izraeli rendőrség

Fokozott készültségbe helyezték szerdán az izraeli rendőrséget, attól tartva, hogy palesztin fegyveresek merényleteket kísérelhetnek meg a jerikói börtön elleni előző napi izraeli művelet, egy radikális palesztin szervezet tagjainak őrizetbe vétele miatt.

Az intézkedésről beszámoló rendőrségi szóvivő elmondta: a rendfenntartóknál a hármas készültségi szintet rendelték el, amely eggyel marad el az erre alkalmazott négy fokozatú skála legmagasabb szintjétől. A készültség részeként több ezer rendőrt, határőrt és önkéntest mozgósítottak, és vezényeltek a zsidó állam biztonsági szempontból érzékenynek tekintett részeire. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint megerősítették a külföldön lévő izraeli diplomáciai képviseletek védelmét is, köztük a nagy-britanniai és az egyesült államokbeli külképviseletekét.

Az izraeli hadsereg kedden több órás ostrom után behatolt a ciszjordániai Jerikó börtönébe és elfogta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért radikális szervezet hat tagját, akik Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter 2001. évi meggyilkolása miatt egy palesztin bíróság által kiszabott szabadságvesztésüket töltötték a fogházban, brit és amerikai megfigyelők ellenőrzése alatt. A hat palesztint izraeli bíróság elé kívánják állítani.

„Nem választási motivációk vezérelték a hadsereg bevetését Jerikóban. Nem volt más választásunk. Egyetlen felelős állam sem engedte volna meg, hogy egyik miniszterének gyilkosai szabadlábra kerüljenek” – jelentette ki szerdán az izraeli közszolgálati rádióban Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter.

Mofaz egyébként az egyik frontembere az Ehud Olmert ideiglenes kormányfő vezette, és a kutatások szerint jelenleg legnépszerűbb centrista Kadima (Előre) pártnak. Mofaz elmondta, hogy brit és amerikai diplomaták egy héttel ezelőtt levelet intéztek a Palesztin Hatósághoz, amelyben leírták: a jerikói börtönben nem tartják tiszteletben a gyanúsítottak fogva tartási körülményeikről szóló megállapodást és emiatt féltik megfigyelőik életét. Ennek ellenére az izraeli hadsereg nem egyeztette akcióját Londonnal és Washingtonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik