Nagyvilág

Az USA meghosszabbítja az iráni olajembargót

A teheráni politika által jelentett fenyegetésre hivatkozva meghosszabbította az Egyesült Államok által tizenegy éve Iránnal szemben bevezetett olajembargót és egyéb gazdasági büntetőintézkedéseket George Bush amerikai elnök.

Bush elnök a törvényhozásnak küldött átiratában azzal indokolta rendeletét, hogy máig sem oldódott meg az a válság, amely miatt a szankciókat 1995. március 15-én eredetileg bevezették. Frederick Jones, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságíróknak nyilatkozva a kifogásolt iráni lépések közé sorolta, hogy a teheráni vezetés támogatja a terrorizmust, beleártja magát a térségbeli országok ügyeibe, Iránban nem engedi megfelelő módon érvényesülni az emberi jogokat és atomfegyver birtoklására törekszik.

Az Iránnal szembeni amerikai büntetőintézkedések megtiltják a két ország közötti kereskedelmi forgalmat, közte iráni olaj amerikai vásárlását – közölte a washingtoni pénzügyi tárca szóvivője. Az Egyesült Államok szeretné elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa keményen lépjen fel Iránnal szemben Teherán nukleáris ambícióinak megfékezése érdekében. A Bush-kormányzat azt gyanítja, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramjának leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit Teherán cáfol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik