Nagyvilág

Tűzpárbaj a jerikói börtönben

Izraeli katonák behatoltak kedden a ciszjordániai Jerikó börtönébe, hogy elszállítsanak onnan egy palesztin elítéltet. Az akció során tűzpárbaj tört ki a katonák és a palesztin biztonsági erők között, s ebben meghalt egy palesztin rendőr és egy rab.

Amikor a tűzpárbajnak vége lett, a katonák elkezdték letartóztatni a foglyokat, az őröket és a biztonsági tiszteket – közölte egy palesztin rendőrtiszt. Az izraeli hadsereg egyik ezredese újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a börtönben lévő palesztinokkal nem tárgyalnak: vagy megadják magukat, vagy megölik őket. A bent lévő mintegy kétszáz emberből eddig 44 adta meg magát – tette hozzá.

Minisztergyilkost kerestek

Az izraeliek azzal a követeléssel hatoltak be a börtönbe, hogy adja meg magát Ahmed Szaadat, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet vezetője, aki Rehavam Zeévi volt izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-ben Kelet-Jeruzsálemben történt meggyilkolása miatt tölti börtönbüntetését. Megadásra szólították fel továbbá az NFPF öt másik bebörtönzött tagját, akit szintén a miniszter elleni merényletben való részvételért ítéltek el egy és 18 év közötti szabadságvesztésre. Az öt között van az a palesztin is, aki lelőtte a minisztert.

Abbász a múlt héten kijelentette, hogy hajlandó szabadon engedni Szaadatot, ami dühödt reakciót váltott ki Izraelből. A zsidó állam mindig azt hangoztatta, hogy joga van bíróság elé állítani Szaadatot, ha a Palesztin Hatóság szabadon engedné. Szaadatot és társait 2002-ben ítélte el egy rögtönzött palesztin bíróság, s egy amerikai közvetítéssel kötött izraeli-palesztin megállapodás értelmében amerikai és brit megfigyelők felügyelete alatt őrizték egészen kedd reggelig a jerikói börtönben. A külföldi megfigyelők azzal a brit kormányzati panasszal kapcsolatban hagyták el a börtönt, hogy a palesztin biztonsági erők nem gondoskodtak megfelelően a biztonságukról.

Abbász elnök közleményt adott ki, amelyben elítélte az izraeli akciót és követelte az izraeli hadsereg távozását a börtöntől. Iszmáil Haníje kijelölt palesztin miniszterelnök óva intette az izraelieket attól, hogy Szaadatnak vagy a szóban forgó többi bebörtönzöttnek bármilyen bántódása essen.

Dühödt reakció

A börtön elleni izraeli rajtaütés miatti tiltakozásul palesztin fegyveresek a Gázai övezetben megtámadtak amerikai, illetve brit érdekeltségű intézményeket. Lövéseket adtak le a gázai brit kulturális központ épületére, valamint megrohamozták az AMIDEAST nevű angolnyelvoktató és vizsgáztató magánintézet épületét. Később mintegy háromszáz palesztin – élükön fegyveresekkel – a brit kulturális intézethez vonult. Zeévi meggyilkolása után az NFPF jelentkezett tettesként, és közölte, hogy bosszúból követték el azt egy tagjuk Izrael általi megölése miatt. A szervezet marxista gyökerűnek vallja magát, tagja a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek, és ellenzi a békekötést Izraellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik