Nagyvilág

Palesztin fegyveresek elraboltak kilenc külföldit

Kilenc külföldit raboltak el alesztin fegyveresek elraboltak kedden a Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partján, válaszul arra, hogy izraeli katonák behatoltak a ciszjordániai Jerikó börtönébe.

A gázai övezet palesztin rendőrfőnöke felszólította a testület tagjait, hogy nyissanak tüzet minden olyan palesztin fegyveresre, aki külföldieket vagy külföldi érdekeltségeket akar megtámadni.

A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint két franciát raboltak el a gázai Dira szállodából. A hotel recepciósa szerint egy dél-koreait is magukkal vittek a támadók. Más források egy francia és két dél-koreai újságíró, valamint palesztin tolmácsuk elrablásáról tudnak. A túszaikkal elmenekülni tudó fegyveresek a palesztin tolmácsot állítólag hamarosan szabadon engedték.

Előzőleg egy svájci vöröskeresztes tisztviselőt hán-júniszi irodájából vittek magukkal álarcos fegyveresek. Erről Maria del Pilar vöröskeresztes szóvivő számolt be. Hozzátette, hogy Grosclaude azóta telefonálhatott nekik, és elmondta, hogy elrablói nem bántják. A ciszjordániai Dzsenín amerikai egyeteme közölte, hogy fegyveresek elrabolták az egyetem egyik amerikai tanárát. Egy palesztin biztonsági tisztségviselő szerint fegyveresek Gáza városában elraboltak két ausztrál tanárt is.

Bosszúból rabolnak

Palesztin biztonsági források elmondták, hogy az emberrablók a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) szervezethez tartoznak. Az NFPF vezetőjét, Ahmed Szaadatot és további öt tagját akarja az izraeli hadsereg elszállítani a jerikói börtönből, ezért hatoltak be oda korábban.

Az NFPF-hez tartozó egyik fegyveres csoport, a Che Guevara-brigádok egy hírügynökséggel telefonon közölte, hogy emberei az izraeli akció elleni tiltakozásul elrabolták a Világ Orvosai (MDM) segélyszervezet két francia orvosát, miközben ők az erezi határátkelőhöz tartottak, és ezt alátámasztandó elfaxolták a két francia útlevelének másolatát. Mint írták, azt akarják elérni, hogy a francia kormány járjon közben az izraelinél Szaadat és a többi bebörtönzött védelme érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik