Külföld

Amnesztiát kap a diktátor özvegye

admin
admin

2006. 03. 14. 13:06

Ha Szerbiában temetik el Milosevicset, a szertartáson jelen lehet felesége is, aki amnesztiát kapott a szerb hatóságoktól. A volt diktátor fia szerint azonban a szerbek mindent elkövetnek, hogy ne temethesse el apját Szerbiában. Moszkva lehet az új helyszín.

Egy szerb bíróság érvénytelenítette a néhai jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics özvegye ellen korábban kiadott elfogatási parancsot. A bírói döntés lehetővé teszi Mirjana Markovics – Milosevics özvegye – számára, hogy részt vegyen a hét végén elhunyt férje temetésén, ha végül Szerbiában helyeznék örök nyugalomra Milosevicset. Erről az exdiktátor pártjának, a Szerb Szocialista Pártnak a főtitkára, Zoran Andjelkovic tájékoztatta a média képviselőit. Hozzátette: ez a döntés még nem jelenti azt, hogy okvetlenül Belgrádban hantolják el a hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában elhunyt Milosevicset. Korábban ugyanez a bíróság emelt vádat Markovics ellen hatalommal való visszaélés miatt. Az egykori jugoszláv vezető felesége 2003-ban Moszkvába menekült a letartóztatás elől.

Mindeközben tovább tart a huzavona arról, hol temessék el a volt diktátort. A belgrádi hatóságok mindenáron meg akarják akadályozni, hogy Slobodan Milosevicset Szerbia területén temessék el – mondta kedden a néhai jugoszláv elnök fia, hozzátéve: kérte az orosz hatóságoktól, hogy átmenetileg Moszkvában temettethesse el apját. Marko Milosevic szerint a belgrádi hatóságok “hivatalos és nem hivatalos formában is fenyegetéseket fogalmaznak meg”, hogy elkerülhessék Szlobodan Milosevics szerbiai eltemetését.

A férfi moszkvai sajtóértekezletén közölte ezt, mielőtt elindult volna Hollandiába, hogy átvegye a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében elhunyt Szlobodan Milosevics holttestét. Mint mondta, tudomása szerint a moszkvai polgármesternek nincs kifogása az ellen, hogy Milosevicset átmenetileg az orosz fővárosban hantolják el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.