Külföld

Nem lesz ellentüntetés Székelyudvarhelyen

admin
admin

2006. 03. 13. 22:37

Lemondott a március 15-i székely nagygyűlés ellen korábban tervezett román „hazafias" tüntetésről Corneliu Vadim Tudor, a nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) vezére. A politikus százezer román „hazafit" akart volna Székelyudvarhelyre vinni szerdán ellentüntetésre az ottani székely nagygyűlés idején.

Tudor a médiának adott nyilatkozatában elmondta: azután döntött így, hogy számos megbeszélést folytatott Traian Basescu államfővel, Vasile Blaga belügyminiszterrel, valamint Radu Timoftéval, a belföldi hírszerző szolgálat (SRI) igazgatójával.

Mint mondta, mindegyiktől biztosítékot kapott arra, hogy március 15-én nem kiáltanak ki semmiféle „székelyföldi autonómiát”, s hogy a helyzetet a román hatóságok megfelelő mértékben ellenőrzésük alatt tartják. A szélsőségesen nacionalista pártvezér egyébként saját érdemének tekinti, hogy sikerült „ráébresztenie a valós helyzetre” a román hatóságokat. Az elmúlt napokban meglehetősen éles kirohanásokat intézett nem csupán a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), hanem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői ellen is.


12 pont


A március 15-i nagygyűlésen a Székely Nemzeti Tanács 12 pontot fog felolvasni, amelyek tartalma még nem publikus, az eseményen fogják őket nyilvánosságra hozni – mondta a FigyelőNet kérdésére Komoróczy Zsolt, a székelyudvarhelyi városháza, a rendezvény társszervezőjének szóvivője.


A szervezők mintegy tízezer főt várnak a székelyföldi városba, a gyűlésen beszédet mond majd Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, Tőkés László református püspök, Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Raffai Ernő történész – tájékoztatta lapunkat Komoróczy. A szóvivő kiemelte, hogy távol tartják magukat a napi magyar politikától, magyarországi politikust szándékosan nem hívtak a rendezvényre, ezzel is el akarják kerülni a részrehajlás vádját.


A miniszterelnök higgadtságra int

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök a hétvégén kijelentette: gondoskodott arról, hogy március 15-én a hatóságok képesek legyenek megvédelmezni az alkotmányt és a törvényeket. A Rompres hírügynökségnek adott – a hétfői román sajtó által ismertetett – nyilatkozatában a kormányfő a Székelyudvarhelyre meghirdetett székely nagygyűlésre utalva hangoztatta: teljes mértékben bízik „a magyar nemzetiségű honfitársak érettségében”.

Tariceanu úgy gondolja, hogy az esemény beilleszkedik a szabad véleménynyilvánítás kereteibe, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagygyűlés az alkotmányos kereteket meghaladó megnyilatkozás is lehet. Sajnos mind a kisebbségi, mind a többségi lakosság körében hallhatók szélsőséges hangok – mondta a miniszterelnök, aki szerint ezeket „nem kell hagyni felerősödni”. Tariceanu egyébként kifejtette: szerinte a nemzetiségi kérdés romániai kezelése „még az Európai Unió számos országa számára is modellként szolgálhat”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.