Külföld

Mégsem kell vízum a focivébé idejére?

admin
admin

2006. 03. 13. 09:36

A bel- és igazságügyi biztos a német foci-világbajnokság idejére átmenetileg visszaállítaná a vízumkötelezettséget egyes országok állampolgáraival szemben. Sajtóhírek szerint azonban Frattini elhamarkodott bejelentést tett, melyet hétfőn várhatóan visszavon vagy módosít.

Franco Frattini szerdán jelentette be, hogy a német futball-világbajnokság idejére ideiglenesen visszaállítaná a vízumkényszert azokkal az országokkal szemben, ahonnan feltételezhetően a legtöbb prostituált érkezhet a játékokra. A nyári focivébére becslések szerint több tízezer lányt és asszonyt hurcolnak majd erőszakkal vagy csábítanak hamis ígéretekkel Németországba, hogy ott prostitúcióra kényszerítsék őket.

A bel- és igazságügyi biztos közölte, hogy áprilisban azt fogja javasolni a tagállamoknak: vezessenek be vízumkényszert azon harmadik országok utazóival szemben, akiktől ezt ma még nem követelik meg. Frattini anélkül, hogy nevesítette volna ezeket az államokat, utalt arra, hogy latin-amerikai, kelet-európai, afrikai és ázsiai országok jöhetnek szóba. A biztos kiemelte, hogy nem kíván listát bemutatni, és így pellengérre állítani az esetlegesen érintett országokat, ám – mint mondotta – „Európa keleti dimenziójában a prostitúciónak van egy eredetrégiója”. Egy EU-tisztviselő a Reutersnak nyilatkozva nem zárta ki, hogy a csatlakozásra váró Romániát és Bulgáriát is érintheti egy effajta intézkedés. Az uniós forrás szerint Frattini listáján előkelő helyen szerepel Brazília is.

Frattini visszatáncol?

Mindamellett kérdés, hogy a tervekből mi valósul meg valójában. A Europolitics ugyanis úgy tudja, hogy alig pár nappal a javaslat megszellőztetése után Frattini letett a megvalósításukról. A hírportál bizottsági forrásokra hivatkozva azt írta: a biztos, miután azt a tájékoztatást kapta, hogy a vízumkényszer bevezetése jogilag és politikailag is nagyon bonyolult, elállt a terv végrehajtásától. Franco Frattini hivatalosan mindezt állítólag az Európai Parlament március 13-i plenáris ülésén jelenti majd be. A Europolitics szerint az ötlet már a bejelentésekor sem aratott osztatlan elismerést a parlamenterek körében: szocialista képviselők egy csoportja és a német Lissy Gröner (Zöldek) levelet írtak Frattininek, melyben „mélységes megdöbbenésüknek” adtak hangot. Szerintük ugyanis a javaslat az eleve bizonytalan helyzetben élő lányokat, asszonyokat valójában veszélybe sodorja, és nem parancsol megálljt az emberkereskedőknek. Megfigyelők rámutatnak arra is, hogy a javaslat nem tűnik igazán átgondoltnak, hiszen az esetlegesen érintett országok szinte mindegyike már így is vízumköteles, kivéve a csatlakozásra váró Romániát és Bulgáriát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.