Nagyvilág

Parlamenti választások Kolumbiában

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődtek a parlamenti választások vasárnap Kolumbiában.

Huszonhatmillió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy döntsön a kétkamarás parlament 268 képviselői és szenátori helyének sorsáról, de az előzetes felmérések szerint csak mintegy tízmillióan készülnek szavazni.

Sabas Pretelt belügyminiszter közölte: több mint 200 ezer rendőr és katona vigyáz arra, hogy megakadályozza a baloldali lázadók támadásait a választóhelyiségek ellen.

A rendkívüli óvintézkedéseket az indokolja, hogy a magát marxistának mondó Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadószervezet a szavazás előtt néhány héttel újabb offenzívát indított, amelynek mostanáig mintegy nyolcvan ember esett áldozatul.

A közvélemény-kutatások kis szavazatkülönbséggel ugyan, de az Alvaro Uribe konzervatív elnököt támogató jobboldali kormánykoalíció győzelmét jósolják a liberálisokkal szemben. A körkérdések eredménye alapján az “Első Kolumbia” kormánykoalíció a szavazatok 48,4 százalékára számíthat, míg a Cesar Gaviria volt elnök vezette liberálisok a voksok 33,2 százalékában bízhatnak.

A választáson való részvételi arány és a szavazás zavartalan megtartása fontos előrejelzés a nagy népszerűségnek örvendő Uribe államfő számára, aki a májusi elnökválasztáson másodszor is versenybe száll egy újabb négyéves megbízatásért, hogy végigvihesse a gerillamozgalom gyökeres kiirtását ígérő programját. A felkelők kilátásba helyezték, hogy támadásaikkal meghiúsítják az elnökválasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik