Nagyvilág

Hága felelős Milosevics haláláért?

Slobodan Milosevics belgrádi orvosa azt állítja, hogy a bíróság felelős a vádlott haláláért. A hágai szakorvosok is tudtak a „jelentős egészségügyi kockázatról".

A törvényszék scheveningeni börtönében őrzött 64 esztendős Milosevicet szombat reggel holtan találták a cellájában, ágyban fekve. Milosevics szocialista párttársai gyanúsnak találják azt, hogy az állandó megfigyelés alatt álló vádlott órákon át halottan feküdt cellájában anélkül, hogy bárki felfigyelt volna rá. Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke arra kérte a hágai bíróságot, hogy Milosevics boncolásában vegyenek részt belgrádi kórboncnokok is. Ljajics már meg is kapta Hága egyetértő válaszát.

Megmérgezték?

Slobodan Milosevics jogi tanácsadója, Zdenko Tomanovics szerint a vádlott azt állította, hogy megpróbálják megmérgezni. Az ügyvéd közölte szombaton a B92 belgrádi rádióval, hogy ezt pénteken mondta neki Milosevics a börtönben egy harmadik személy jelenlétében, akinek a kilétét az ügyvéd nem kívánta elárulni.

Tomanovics rögtön levélben tájékoztatta erről Oroszország hágai nagykövetségét. Tomanovics mindezért a Milosevics-család egyetértésével azt kérte a törvényszéktől, hogy Moszkvában és ne Hágában boncolják az elhunytat. Az RTS szerbiai állami rádió-televízió közölte szombaton meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Milosevics az utóbbi időkben kételkedett a felírt gyógyszerei hatékonyságában, s erről egy podgoricia politikai vezetőnek beszélt nemrég.

Novemberben figyelmeztették Hágát

Vukasin Andrics belgrádi orr-fül-gégész szakorvos szerint kizárólag és közvetlenül a hágai bíróság felelős a vádlott haláláért, mert nem hallgatta meg a szakorvosok véleményét Milosevics “drámai” egészségi állapotáról. Andrics tavaly november elején Florence Leckler francia szívgyógyásszal és Margarita Sumiljina orosz érspecialistával együtt vizsgálta meg a börtönben Slobodan Milosevicset. “Mi több ízben kértük a hágai törvényszéket, hogy Slobodan Milosevics részesülhessen megfelelő egészségi ellátásban, kértük akkor is, amikor 2005. novemberben megvizsgáltuk scheveningeni börtöncellájában a vádlottat” – mondta a Beta belgrádi hírügynökségnek Andrics.

Az orvos emlékeztetett arra, hogy az akkori konzíliumi jelentésben arra figyelmeztették a törvényszéket, hogy “komoly komplikációk következhetnek be”, szükség van a kezelésre “megfelelő körülmények” között, és legalább hat hét pihenő kell Milosevicsnek. Az orosz kolléganő azonnali sebészi beavatkozást ajánlott az egyik nyaki erén. “Slobodan Milosevics a hágai törvényszék börtöncellájában általános orvosi ellátást kapott. Tekintettel egészségi állapotára, ez az egészségvédelem lehető legalacsonyabb foka volt” – mondta a belgrádi szakorvos, aki szerint a vádlott halála pont annak a következménye, hogy figyelmen kívül hagyták a szakorvosok véleményét.

A bíróság is tudott a kockázatokról

A B92 rádió-televízió megszólaltatta Branislav Tapuskovicsot, a vádlott kijelölt ügyvédjét, aki szerint a bíróság valóban nem hitte, hogy a vádlott egészségi állapota rossz volt. Szerinte az ügyészség meg volt győződve arról, hogy Milosevics blöfföl és nem hajlandó beszedni a gyógyszereket. “Az orvosi jelentések azonban intőek voltak, komoly egészségi problémáihoz képest az intézkedések nem voltak megfelelőek” – mondta Tapuskovics.

A hágai kardiológusok már néhány hónappal a 2002 februárjában megkezdődött per után megállapották, hogy Slobodan Milosevics a szív bal pitvarának megnagyobbodásában és magas vérnyomásban szenved. A szakorvosok úgy találták, hogy a betegség “jelentős kockázatot jelent a vádlott egészségére”. Az azóta ugyancsak elhunyt Richard May vezette bíróit tanács ezután úgy rendelkezett, hogy a per csak délelőtt zajlik, hetente három napon át, hogy a vádlottnak elegendő ideje legyen a pihenésre.

A belgrádi média szerint a Milosevics egészségi állapotáról szóló orvosi jelentéseket Hágában bizalmasan kezelték, maga a vádlott pedig a per során nem kívánt beszélni egészségi problémáiról. Tavaly decemberben mondta először, hogy nem tud részt venni az eljárásban, mert nem érzi jól magát. “Kibírhatatlan nyomást érzek a szememben és a fülemben, úgy érzem, mintha száztonnás lenne a fejem” – mondta Milosevics.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik