Nagyvilág

Vádemelést indítványoztak Berlusconi ellen

Vádemelést indítványozott a milánói ügyészség Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és brit ügyvédje, David Mills ellen korrupció és hamis tanúzás gyanúja miatt - jelentette pénteken az olasz média.

A független média Berlusconi ellen

Nagy feltűnést keltett a héten Olaszországban a liberális gyökerű, ám enyhén jobboldali Corriere della sera főszerkesztőjének nyílt levele. A napilap ugyanis “világosan és kitérők nélkül” kifejtette olvasóinak: a lap a balközépet – azaz Romano Prodi tömörülését – támogatja. Ilyen nyílt kiállásra valamelyik politikai oldal mellett még nem volt példa Itáliában egy országos napilap részéről.

Berlusconit azzal vádolják, hogy 1997-ben legkevesebb 600 ezer dollárt utaltatott át Millsnek annak fejében, hogy az ügyvéd hamisan tanúskodik két, a jelenlegi olasz kormányfő ellen indított perben. Mindketten tagadják a vádakat. A milánói ügyészség egyelőre nem volt elérhető a sajtójelentés valóságtartalmának ellenőrzése céljából, Mills pedig kikapcsolta mobiltelefonját. Fabio De Pasquale ügyész azt közölte, hogy Millset – akinek különváltan élő felesége, Tessa Jowell korábban kulturális miniszter volt a brit kormányban -, két rendbeli hamis tanúzással vádolják, amit 1997-es és 1998-as meghallgatásán követett el. Mills a sajtóhírek szerint elmulasztott megemlíteni egy 1995-ös, Berlusconival folytatott telefonbeszélgetést, amelyben egy Berlusconi által Bettino Craxi volt szocialista miniszterelnöknek utalt törvénytelen kifizetést tárgyaltak meg.

Ezenkívül Mills állítólag elhallgatta, hogy Berlusconi kapcsolatban állt két offshore-céggel, amelyek részt vettek amerikai filmjogok megvásárlásában. Ez utóbbi ügylet egy másik peres eljárás tárgya, amelyben Berlusconit, Millset és még 12 embert azzal vádolnak, hogy sikkasztást és csalást követtek el amerikai filmjogok megvásárlása során, amelyet a Mediaset, Berlusconi médiabirodalma bonyolított. Valamennyi vádlott tagadja bűnösségét. A milánói ügyészség versenyt fut az idővel, hogy bírói szakaszba juttassa a vesztegetési ügyet, miután az olasz parlament nemrég elfogadta a Berlusconi kormánya által támogatott igazságügyi reformot, amely – többek között – csökkentette az elévülési határidőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik