Külföld

Az USA kemény fellépést követel az ENSZ-től Irán ellen

admin
admin

2006. 03. 10. 07:49

Jonh Bolton amerikai ENSZ-nagykövet helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban közölte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának "nyomatékos választ" kell adnia az iráni nukleáris törekvésekre, vagy pedig a világszervezetnek más lépéseket kell megfontolnia.

“A lehető legnyomatékosabb választ fogjunk sürgetni a tanácsban, és reméljük, ez felkelti az irániak figyelmét” – közölte az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője újságírók előtt. “Ha az irániak nem hagynak fel az atomfegyver előállítását célzó agresszív fellépéstől, döntenünk kell, mi legyen a következő lépés” – tette hozzá. Az öt állandó BT-tag – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína – nagykövetei pénteken ülnek össze ismét, hogy a 15-tagú testület által elfogadandó dokumentumról egyeztessenek.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja között egyelőre nincs összhang: Kína és Oroszország a tárgyalások folytatását szorgalmazza Iránnal.

Jack Straw brit külügyminiszter csütörtökön a Channel 4 brit televíziónak nyilatkozva közölte: az Irán és a nemzetközi közösség közötti jelenlegi konfliktusban nem vonják kétségbe Teheránnak a békés célú atomenergia-felhasználáshoz való jogát. “A probléma az, hogy (az irániaknak) eleget kell tenniük az (atomsorompó-szerződésben, a szerk. megj.) önként vállalt kötelezettségeiknek. Amíg nem tisztázzák a szándékaikat, úgy gondolom, nem bizonyos, hogy hozzájutnak a teljes nukleáris technológiához” – mondta a miniszter.

Straw reményét fejezte ki az atomfegyvermentes Közép-Keletet illetően. “Ha atomfegyvermentes Közép-Keletet akarunk, először meg kell szüntetni az Irán részéről jövő fenyegetést, többek között arra vonatkozóan, hogy le akarják törölni Izraelt a térképről. Ha ez meglesz, lehet majd Izraellel foglalkozni” – tette hozzá.

A iráni atomkérdést várhatóan a jövő héten tárgyalja a Biztonsági Tanács. Egy brit diplomata csütörtöki közlése szerint Teherán várhatóan egy hónapi határidőt kap, hogy teljesítse a BT követeléseit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.