Külföld

Átmeneti vízumkényszer a foci-vb idejére

admin
admin

2006. 03. 10. 16:49

A német futball-világbajnokság ideje alatt szigorúbb vízumszabályokra számíthatnak a harmadik országok állampolgárai.

Szobor a magyarverő cipőnek

A Modern futballcipő című szobor egyike a foci-vb alkalmából készült, német találmányokat bemutató Ötletek sétányán bemutatott szobroknak. A szobor Adi Dassler találmányának állít emléket: a nedves talajon is jól tapadó futballcipőnek, amely hozzájárult ahhoz, hogy a német válogatott megnyerte az 1954-es svájci vb-t.

A nyári labdarúgó világbajnokságra becslések szerint több tízezer lányt és asszonyt hurcolnak majd erőszakkal, vagy csábítanak hamis ígéretekkel Németországba, hogy ott prostitúcióra kényszerítsék őket. Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos közölte, hogy áprilisban azt fogja javasolni a tagállamoknak: vezessenek be vízumkényszert azon országok utazóival szemben, akiktől ezt ma még nem követelik meg.

A biztos kiemelte, hogy nem kíván listát bemutatni, és így pellengérre állítani az esetlegesen érintett országokat, ám – mint mondotta – „Európa keleti dimenziójában, a prostitúciónak van egy eredetrégiója”. Egy EU-tisztviselő a Reutersnak nyilatkozva nem zárta ki, hogy a csatlakozásra váró Romániát és Bulgáriát is érintheti egy effajta intézkedés. Az uniós forrás szerint Frattini listáján előkelő helyen szerepel Brazília is.

Frattini abból az alkalomból beszélt minderről, hogy szerdán, a nemzetközi nőnap apropóján az EP – a közelgő futball-világbajnokságra való tekintettel – fokozott fellépést sürgetett a kényszerített prostitúcióval szemben. A bel- és igazságügyi biztos ezzel összefüggésben zéró toleranciát hirdetett. Frattini egyébként már levelet küldött a schengeni térség országainak, melyben szigorúbb határ- és útlevél-ellenőrzést szorgalmazott. Az intézkedés érintheti a tíz új tagországot is, melyek jelenleg még nem tagjai Schengennek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.