Nagyvilág

Nem kívánatosak az EP-képviselők a Fehéroroszországban

Nem látják szívesen Fehéroroszországban az Európai Parlament képviselőit, akik megfigyelőként részt kívánnak venni az elnökválasztáson - közölte a fehérorosz külügyminisztérium.

Az Európai Parlament (EP) hét tagja tervezi, hogy elutazik Fehéroroszországba a március 19-i elnökválasztásra, amelyen a jelenlegi államfő, Alekszandr Lukasenko már a harmadik mandátumot pályázza meg. Andrej Popov fehérorosz külügyi szóvivő azzal vádolta az EP képviselőit, hogy konfliktusokat akarnak provokálni a választási kampányban, valamint destabilizálni akarják a helyzetet az országban. Popov szerint elegendő lesz a Független Államok Közössége, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által küldendő, összesen mintegy kilencszáz megfigyelő a választások ellenőrzéséhez.

Bogdan Klich lengyel EP-képviselő közölte, hogy ő és társai diplomata útlevéllel rendelkeznek, és el fognak utazni Fehéroroszországba. „Ha a fehérorosz hatóságok azt állítják, hogy a választás demokratikus, miért ne nézhetnénk meg?” – tette fel a kérdést a képviselő. A fehérorosz igazságügyi minisztérium pénteken azzal vádolt meg újságírókat és tömegtájékoztatási eszközöket, hogy megnyilatkozásaikban lejáratják és rágalmazzák Fehéroroszországot és vezetőit. A minisztérium nem nevesítette a „vádlottakat”, akiket arra figyelmeztetett, hogy a törvények értelmében büntetendő „a kormányellenes hisztéria szítása és a helyzet destabilizálását célzó kísérletek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik