Külföld

Két hét haladékot kért a kormányalakításra a Hamasz

admin
admin

2006. 03. 10. 16:05

További két hetet kért a kormányalakításra a Hamasz radikális szervezet, amely pénteken is folytatta a tárgyalásokat egy esetleges koalíciós kormányról a választásokon vesztes mérsékelt Fatah szervezettel.

További két hetet kért a kormányalakításra a január 25-i palesztin parlamenti választásokon győztes Hamasz radikális szervezet. Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság elnökeként megadta a kért további két hetet a kormányalakítási tárgyalások befejezésére. Haníje eredetileg három hetet kért a kormányalakításra.

A Hamasz és a Fatah szervezet csütörtökön újította fel a kormányalakítási tárgyalásokat, hogy kísérletet tegyen koalíciós kabinet megalakítására, azok azonban kiszivárgott értesülések szerint nem hoztak eredményt. Mindenesetre Iszmáil Haníje, a Hamasz megbízott miniszterelnök-jelöltje újságírók előtt hangoztatta, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egyetértettek a tárgyalások folytatásának, illetve intenzívebbé tételének szükségességében.

Mahmúd Abbász, aki egyben a Fatah vezére, február 21-én bízta meg Iszmáil Haníjét, a január végi választásokon győztes Hamasz vezetőjét a kormányalakítással. Haníje ígéretet tett arra, hogy egy nemzeti koalíciós kormány megteremtése érdekében az összes palesztin párt, így a Fatah megbízottaival is konzultál.

A felek először február 22-én tárgyaltak egymással, és akkor a Fatah frakcióvezetője jelezte: mozgalma “elvileg” kész belépni a Haníje vezette kormányba. A Fatah több hangadó vezetője azonban ellenzi a részvételt, mondván, hogy a két mozgalom politikai nézetei eltérnek egymástól.

A január 25-i választások után megalakult 132 fős palesztin törvényhozásban a Hamasz 74 képviselője jutott mandátumhoz, és ezzel abszolút többséget szerzett a Fatah 45 fős frakciójával szemben. Megfigyelők szerint ugyanakkor halvány a remény arra, hogy a két legnagyobb palesztin politikai erő kormányra lépjen egymással, mert a Hamasz az összes kulcstárcát meg akarja szerezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.