Külföld

Hamasz: Izrael hadat üzent

admin
admin

2006. 03. 10. 15:10

Hadüzenetnek nevezte a Hamasz pénteken Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő korábbi kijelentését arról, hogy Izrael 2010-ig rögzíti végleges határait. Az EU közölte, hogy leállítja a pénzügyi támogatásokat, ha a Hamasz fegyveres eszközökhöz folyamodik.

Háled Mesaal annak a nézetének adott hangot, hogy a palesztin területek Izrael által meghirdetett egyoldalú leválasztása hadüzenetet jelent a palesztin néppel szemben. Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő egy pénteken megjelent interjúban kijelentette: Izrael maga jelöli ki ciszjordániai határát, amelynek mentén falat emel, ha a palesztinokkal folytatott tárgyalások kudarcba fulladnak.

Az ügyvezető kormányfő nem árult el részleteket a szóban forgó határvonalakról, csak azt közölte, hogy a határon belül kerülne a ciszjordániai Gus Eción településblokk, Jeruzsálem körzete, Ariel és Maale Adumím kolóniák, valamint egy biztonsági övezet a Jordán folyó völgyében. Olmert egyúttal likvidálással fenyegette meg Iszmáil Haníjét, a Hamász radikális palesztin mozgalom kormányfőjelöltjét, ha terrorizmusba keveredik.


Béketerv helyett hadüzenet

Háled Mesaal élesen elítélte az Olmert nyilatkozatában foglaltakat. Úgy vélte, hogy az semmi esetre sem egy béketerv, hanem hadüzenet, amely ugyanakkor lehetővé teszi Izrael számára, hogy megtartsa Ciszjordánia nagy részét, fenntartsa a kolóniákat és az úgynevezett biztonsági kerítést. Ez a terv nem a békét, hanem csak Izrael egyoldalú biztonsági érdekeit szolgálja – jelentette ki Mesaal.

A Jediót Ahronót című lapnak nyilatkozva Olmert a biztonsági kerítésről szólva közölte: ha a palesztinok “inkább az iráni gonosz tengelyéhez kötik magukat”, akkor Izrael nemzeti konszenzussal megváltoztatja a ciszjordániai kerítés nyomvonalát, és valamennyi telepest az izraeli oldalra költöztetik. Olmert a Jerusalem Postnak adott pénteki interjújában azonban kiemelte, hogy ilyen intézkedésekre csak abban az esetben kerül majd sor, ha a Hamasz nem fogadja el a nemzetközi béke irányvonalait. „A Hamasznak időt adunk, hogy reformokat vigyen véghez, letegye a fegyvereit és elismerje az eddigi békemegállapodásokat” – mondta.

Az unió folytatja a támogatást

Hasonlóképpen vélekedett az EU részéről Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa: szükség van arra, hogy az EU időt adjon a Hamasznak. Így várható el, hogy az felhagyjon Izrael elleni kemény magatartásával. Ebből kiindulva az unió egyelőre folytatni kívánja a pénzügyi támogatást a palesztin nép gazdasági szükségleteinek enyhítésére. Kijelentette egyúttal, hogy az Európai Unió nem fog pénzeszközöket biztosítani egy Hamasz vezette palesztin kormánynak, „…ha az nem békés eszközökkel törekszik a béke megteremtésére.” Az EU korábbi követeléseit megismételve Ferrero-Waldner kijelentette: “A palesztin nép megbízható partnerei kívánunk maradni, de elveinkből nem engedünk.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.