Nagyvilág

Az ENSZ tehet rendet Szudánban

A szudáni kormány pénteken beleegyezett abba, hogy az ország polgárháború sújtotta nyugati tartományában, Dárfúrban az ENSZ átveheti a békefenntartást az Afrikai Uniótól (AU), de csak akkor, ha békemegállapodás jön létre a tartományi lázadók és a hatóságok között.

Ez volt eddig az Addisz-Abebában a szudáni békefenntartásról kezdett AU-tanácskozás egyetlen eredménye, különös tekintettel arra, hogy a szudáni kormány mostanáig hevesen ellenezte az ENSZ békefenntartói szerepvállalását, amit mindenekelőtt az Egyesült Államok, az Európai Unió és néhány afrikai ország szorgalmazott.

Szakértők szerint az ország nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága zajlik, az elmúlt évek polgárháborújában több százezer személy vesztette életét, s még többen kényszerültek otthonuk elhagyására.

Az Afrikai Unió hosszabb idő óta képtelen fenntartani a rendet a tartományban, s minden eddigi közvetítése kudarcot vallott, nem utolsósorban a lázadók megosztottsága miatt. A nemzetközi közösség azt reméli, hogy az ENSZ nagyobb sikerrel vállalhatná a békefenntartást, amit viszont a szudáni kormány mindeddig elutasított.

Az Afrikai Unió tanácskozásának kezdetén a szervezet azt a kompromisszumos javaslatot tette, hogy az év végéig meghosszabbítaná békefenntartó misszióját, amit azután az ENSZ vehetne át. Értesülések szerint a szudáni kormányjavaslat erre adott válasz volt, de megfigyelők szerint egyelőre nincs ok a derűlátásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik