Nagyvilág

Bezárják az Abu Graib börtönt Irakban

Az amerikai hadsereg három hónapon belül bezárja Irakban az Abu Graib börtönt, és az ott lévő 4500 foglyot más iraki börtönökbe szállítják át –közölte egy amerikai katonai szóvivő.

Három hónapon belül bezárják a hírhedt Abu Graib börtönt Irakban, az ott fogvatartott mintegy 4500 személyt pedig másik börtönbe szállítják –közölte Keir-Kevin Curry, az amerikai büntető műveletek szóvivője.

A Bagdad nyugati részében lévő börtön Szaddám Huszein uralma alatt vált hírhedtté, és köztudottan sok foglyot kínoztak meg itt. A börtön később azzal vált ismertté, hogy a világot bejárták azok az itt készült fotók, amelyeken amerikai katonák iraki foglyokat kínoztak meg -írja a CNN.

Keir-Kevin Curry közölte: egyelőre nem jelöltek ki pontos dátumot, de a terv szerint azt az elkövetkező két-három hónapban hajtják végre. Ekkorra épül fel ugyanis az amerikai hadsereg bagdadi főhadiszállása mellett álló börtön új szárnya. A jelenlegi épületben most 127 nagyon fontos rabot, köztük Szaddám Huszeint őrzik. Az Abu Graib börtönt és az azt körülvevő sátortábort az amerikaiak átadják az iraki kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik